Mas demantovao pisanje “Kohe”: “Non pejper” ne dolazi iz nemačkog pera

0
Foto Profimedia

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je da takozvani non pejper ne potiče od Nemačke, saopštilo je nemačko Ministarstvo.

Mas je tako reagovao na pisanje prištinske “Кohe” od utorka po kome postoji još jedan non pejper u kome se definišu odnosi Beograda i Prištine.

“To ne potiče iz pera nemačke vlade. Naprotiv, ministar spoljnih poslova Mas je tokom prošlonedeljnih poseta Prištini i Beogradu istakao da Nemačka podržava dijalog o normalizaciji odnosa uz posredstvo EU, kao i da je cilj sveobuhvatan sporazum koji doprinosi regionalnoj stabilnosti, uključuje međusobno priznanje i omogućava da obe zemlje imaju realnu perspektivu u EU”, navodi se u saopštenju, prenosi Dojče vele.

Prištinska “Кoha” objavila je u utorak da je imala uvid u dokument koji su navodno pripremile Nemačka i Francuska, a koji predstavlja zajedničku inicijativu o nastavku dijaloga koji bi trebalo da rezultira konačnim sporazumom.

Po tom navodnom dokumentu Beograd i Priština bi se međusobno priznali, a predviđeno je i stvaranje autonomnog okruga severno Кosovo, kao i privilegovan status SPC.

Sa druge strane, Beograd bi bio u obavezi da ne blokira članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.