Martinović: Podneli smo zahtev za sniženje cenzusa. Neće više biti zloupotreba i lažnih Vlaha, Bugara i Roma…

0
Foto: Profimedia/Ilustracija

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović potvrdio je večeras da je poslanička grupa SNS podnela Skupštini Srbije Predlog zakona o izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika sa ciljem da se cenzus spusti sa dosadašnjih pet odsto na tri.

“Suština predloga je da se cenzus snizi sa pet na tri odsto. To je ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a mi smo tu ideju implementirali u taj predlog zakona”, kazao je Martinović tokom gostovanja na RTS.

On je istakao da, ako predlozi budu usvojeni, više neće moći da se zloupotrebljavaju nacionalne manjine “jer će odluku o tome da li je neka stranka – stranka nacionalnih manjina donositi Republička izborna komisija tako da neće biti lažnih Vlaha, lažnih Bugara i lažnih Roma”.

Kazao je da neće biti cenzusa za stranke manjina i dodao da se snižavanje cenzusa odnosi na republičke, lokalne i pokrajinske izbore.

U obrazloženju je navedeno da će izmena cenzusa obezbediti da se “izborna volja građana adekvatnije preslika na saziv Narodne skupštine” i da će omogućiti da “izborna volja građana koja nije preovlađujuća bude politički artikulisana i na odgovarajući način zastupljena u Narodnoj skupštini”.

Time se, navodi se u obrazloženju SNS, povećava stepen demokratičnosti samog izbornog procesa, ali i rada parlamenta.

(Beta)