(Beta) – Bivši predsednik Finske Marti Ahtisari, nekadašnji posrednik UN u pregovorima o statusu Kosova i Metohije, smešten je u bolnicu pošto je ponovo zaražen koronavirusom.

Finske vlasti nisu saopštile kada i gde se najverovatnije zarazio 84-godišnji Ahtisari, koji je i na početku pandemije, u martu prošle godine, bio pozitivan na koronavirus.

Predsednik Finske Sauli Ninisto naveo je da je Ahtisari „dobro, s obzirom na okolnosti“, ali da će za sada ostati u bolnici, prenosi Asošiejted pres.

Pre četiri meseca je objavljeno da Ahtisari ima Alchajmerovu bolest zbog koje više neće biti prisutan u javnosti.

Nekadašnji nastavnik u osnovnoj školi koji je prešao u diplomatiju decenijama je bio mirovni pregovarač Vlade Finske i Ujedinjenih nacija, zahvaljujući čemu je dobio Nobelovu nagradu za mir za 2008. godinu.

Između ostalog, Ahtisari je učestvovao u postizanju Kumanovskog sporazuma 1999. godine, o povlačenju srpskih snaga sa KiM, pomogao je Namibiji da ostvari nezavisnost, a indonežanskoj provinciji Aćeh da dobije autonomiju.

Predsednik Finske bio je od 1994. do 2000. godine, posle čega je osnovao helsinšku nevladinu organizaciju Inicijativa za upravljanje krizama (CMI), čiji je cilj sprečavanje i rešavanje nasilnih konflikata kroz neformalni dijalog i medijaciju.

Sa čela CMI povukao se 2017. godine, od kada je u penziji.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-print-nova-godina-23-knjige/
https://www.nstore.rs/product/digitalno-nova-godina-6999-dinara/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.