Marko Đurić traži sankcije protiv Prištine: Na Kosovo ne može roba iz Srbije ako na dokumentima nije naznačeno “Republika Kosovo”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da sinoćnja odluka vlade u Prištini o trgovinskoj blokadi, odnosno novoj potpunoj zabrani za srpsku robu, predstavlja “eskalaciju rata sa zdravim razumom koji se mesecima vodi iz Prištine.”

On je dodao da je to istovremeno atak na evropske vrednosti i materijalnu egzistenciju i Albanaca i Srba.

“Zahtevam hitne međunarodne sankcije protiv Prištine zbog ovakvog ilegalnog postupka, protivnog svim domaćim i međunarodnim normama”, saopštio je Đurić i dodao da Srbija ostaje u potpunosti posvećena slobodi protoka robe, ljudi i kapitala, kako na svojoj teritoriji, čiji je Кosovo i Metohija nesumnjivi deo, tako i u regionu.

Na osnovu odluke Vlade Kosova, bez posebne dozvole, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu, ako na pratećim dokumentima nije naznačeno Republika Kosovo.

Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno Republika Kosovo.

Kako je sinoć objavio portal Kosovo Onlajn, Vlada Kosova je usvojila odluku da u trgovinskim odnosima sa Srbijom budu zabranjeni dokumenti “na kojima nema oznake Republika Kosovo i koji nisu u skladu sa Ustavom Kosova”.

Takođe, vlada je naložila Agenciji za hranu i veterinu da koristi ime i amblem Republike Kosovo na fitosanitarnim i veterinarskim sertifikatima.

Prema odluci vlade, preduzeća iz Srbije moraju obezbediti ulaznu dozvolu za svako vozilo sa robom koje ulazi na Kosovo, a zahtev za dozvolu podnosi se Kancelariji za vezu Kosova u Srbiji, dopisom ili mejlom.

Vlada Kosova je 31. marta donela odluku o postepenoj primeni “reciprociteta” kao principa u odnosima sa Srbijom.

(Beta)