Sukana pita je tradicionalno jelo karakteristično za Balkan, naročito
za Bosnu i Hercegovinu, a uz pomoć recepta Markiza Living, pokazaćemo vam i kako se pravi.
Naziv „sukana“ inspirisan je posebnim uvijanjem tanko razvijenog testa, a upravo ta tehnika joj daje prepoznatljiv naborani izgled i rustičan šarm.
„Tog jutra kada sam je pripremala, baba je pohvalila ukus, a verujte mi to zaista znači da je recept vredno isprobati“.
Sastojci:
– 400 g brasna tip „500“
– 250 ml vode
– kašičica soli
– 1 suvi kvasac
– malo ulja
Za nadev:
– 50g spanaća
– 200g sitnog sira
– 1 veće jaje
Priprema:
Suve sastojke pomešati i dodati vodu, a zatim dobro ulupati testo i
ostaviti da stoji 40 min. Zatim ga rastanjiti tanko i premazati nadevom.
Preklopiti testo sa obe strane do sredine, a zatim sukati pitu dok ne
bude skroz nagužvana. Prebaciti u nauljeni pleh i peći 30 min na 180
stepeni (kad porumeni).
Preliti sa peršunom i uljem (može malo i belog luka ko voli).
Prijatno!

