Bajadere i medeno srce su kolači uz koje smo odrasli – oni koji se vezuju za praznike, porodična okupljanja i stare sveske sa receptima.
U posnoj verziji, oni ne gube ono najvažnije: prepoznatljiv ukus, bogatu teksturu i osećaj domaćeg kolača.
U nastavku, Markiza Living vam donosi dva posna klasika, prilagođena savremenoj kuhinji, ali verna onom što ih čini omiljenima generacijama.
SASTOJCI:
Bajadere
Donji sloj:
- 100 g mlevenog keksa bez šećera
- 50 g mlevenih badema
- 50 g mlevenih lešnika
- 1 kašika putera od badema (oko 15 g)
- 15 g meda
- 1 kašika kakao praha
- 100 ml biljnog mleka bez šećera
Gornji sloj:
- 100 g mlevenih oraha
- 100 g mlevenog keksa bez šećera
- 70 ml biljnog mleka bez šećera
Glazura:
- 50 g tamne čokolade
- 1 kašičica kokosovog ulja (5 g)
Priprema:
Pomešajte sve sastojke za donji sloj dok ne dobijete kompaktnu masu i utisnite je u pravougaoni pleh obložen papirom za pečenje. Zatim sjedinite orahe, keks i biljno mleko za gornji sloj, pa ga ravnomerno rasporedite preko prve smese i pritisnite.
Za glazuru otopite tamnu čokoladu s kokosovim uljem i prelijte preko kolača. Ostavite u frižideru da se stegne najmanje 2 sata pre sečenja na 20 kockica.
SASTOJCI:
Medeno srce
- 500g tip 400 brašna
- 200g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašike kakaa
- 150 ml ulja (maslinovo ili suncokretovo, izbor je na vama)
- 1 kašika cimeta
- 200ml mineralne vode
- 200ml biljnog mleka + 50ml za preliv
Nadev:
- tegla pekmeza od kajsije
- preliv: 200g posne crne čokolade
Priprema:
Pomešati sve sastojke za koru i polovinu prebaci u pleh (na papir za pečenje), a zatim peći na 180 stepeni 10-15 min. Izbockajte koru dok je vrela, potom je prelijte ostatkom mleka, nafilujte džemom, a zatim preko nadeva rasporedi ostatak smeše za koru.
Ponovite postupak za pečenje. Istopite čokoladu (dodajte 2 kašike ulja kako bi lakše sekli posle) i prelijte preko kore.
Ostaviti da se potpuno prohladi preko noći, nakon čega ga možete seći.
Prijatno!
