Marjan Božović: Međunarodni sajam uvoza primer šireg otvaranja Kine prema svetu

0
Foto: CRI

„Međunarodni sajam uvoza je svakako izuzetan potez jer to je i jedan do načina širih otvaranja Kine prema svetu. Istovremeno je i jedna mogućnost svetskim kompanijama da na jednom mestu, što je moguće bolje, prikažu svoju ponudu kineskom tržištu“, rekao je Marjan Božović, prvi savetnik za ekonomske poslove Ambasade Srbije u Kini, govoreći za Kineski međunarodni radio na srpskom o značaju 3. po redu Međunarodnog sajma uvoza koji će biti otvoren 4. novembra u Šangaju.

Na ovogodišnjem sajmu će 12 kompanija iz Srbije predstaviti svoje proizvode. Uglavnom je reč o kompanijama koje dolaze iz poljoprivredne industrije. Prema rečima Božovića, Srbija je imala inicijalnu ideju da organizuje obimniji i značajni nastup, ali zbog uticaja epidemije kovida-19, učešće Srbije na trećem sajmu uvoza je svedeno na jedinu moguću meru.

“Epidemija definitivno sprečava tu neposrednu komunikaciju. Bitno je da smo našli modus da se predstavimo”, rekao je Božović za Kinesku medijsku grupu.

“Ovaj sajam, bez obzira što je ova godina problematična zbog aktuelne situacije sa virusom, predstavlja jednu veliku mogućnost za dalji proboj na kinesko tržište. Srpske firme se trude i trudiće se sigurno u narednim godinama da se u što većem obimu pojave na ovom sajmu”, dodao je on.

Na pitanje koliko je epidemija uticala na ovogodišnju trgovinsku razmenu između Kine i Srbije, Božović je rekao da uticaja svakako ima, iako trenutno još nema zvaničnih podataka.

“U prvim mesecima je bio takozvani ‘lockdown’, zatvaranje zemlje, zatvoreni sistem, izvoz i uvoz je skoro bio obustavljen. Takvi problemi i dalje postoje”, rekao je Božović.

Uprkos svemu tome, stigla je ipak i dobra vest, jer se očekuje da se u narednim godinama na kineskom tržištu nađu i mlečni proizvodi iz Srbije, pre svega sirevi.

“Tu je još jedan momenat da je Srbija uložila dosta napora koji će se tek pokazati u sledećoj ili narednim godinama, a to je da je posle velikog zalaganja veliki broj novih srpskih proizvođača dobio dozvole za izvoz mesa i mesnih proizvoda u Kinu. Takođe, jedan veoma značajan sektor koji je bitan za nas, a ja se nadam i za kineske potrošače, to su proizvođači mleka i mlečnih proizvoda koji su ove godine dobili četiri dozvole i očekujemo još dve dozvole da dobijemo. To je prvi korak koji se mora ispuniti da bi se moglo izvoziti. Ja se nadam već možda krajem ove godine, svakako sledeće da će početi konkretan izvoz određenih proizvoda”, rekao je prvi savetnik Srbije u Kini.

Govoreći o ulozi koju formati “Pojas i put”, odnosno “17+1” imaju u širenju saradnje Kine i Srbije na ekonomskom planu, Božović je izjavio da su ti formati veoma značajni za razvoj ekonomskih odnosa između Srbije i Kine.

Kao noviji rezultat saradnje u okviru „Pojasa i puta“, otvaranje tehnološkog parka, kao i otvaranje inovativnog centra Huaveija u Beogradu, predstavljaju bitan doprinos pre svega za Srbiju, ali svakako i za Kinu”, ocenio je Božović.

“Time Srbija čini jedan korak napred u svom tehnološkom izazovu i tehnološkom unapređenju svoje industrije. Cilj tehnološkog parka je dalji razvoj i podizanje tehnološkog nivoa industrije u Srbiji. Svaka saradnja sa Kinom u tom pravcu omogućila bi dalji napredak jer mi imamo potencijal, imamo nauku i mlade ljude koji su spremni da uđu u to, ali svakako jedan deo koji Srbija u ovom momentu nema, to je visokotehnološki deo koji je Kina već razvila, kao i deo finansijskog sektora, jer Srbija sada nema mogućnost da uloži dovoljno sredstava. Dakle, saradnja sa Kinom bi pomogla Srbiji, ali i kineskim firmama da lakše uđu na ostatak tržišta, i evropskog i svetskog, preko proizvodnje u Srbiji”, rekao je Marjan Božović u intervjuu za Kinesku medijsku grupu.

Na sajtu CRI pogledajte i razgovor sa Marjanom Božovićem.