Marinković: Dogovorena saradnja američkog Kongresa i Narodne skupštine RS

  0
  Vladimir Marinković i Philip Bednarczyk

  Narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković završio je diplomatsku posetu SAD-u, gde se sastao sa 11 američkih kongresmena, kao i američkim naučnikom srpskog porekla, inženjerom NASA Dejvidom Vujićem, koji je ujedno i počasni predsednik Savetodavnog odbora KSAP-a. Na sastancima je dogovoreno proširenje saradnje Kongresa i Skupštine Srbije, zajedničke aktivnosti, dok je ujedno pružena podrška reformama koje Srbija sprovodi.

  Prilikom sastanka sa Philip Bednarczyk-om, saradnikom predsedavajućeg Komiteta za spoljne poslove Kongresa  Gregory Meeks-a dogovorena je snažnija saradnja između odbora Kongresa i Skupštine Srbije, dolazak delegacije srpskih poslanika u posetu Kongresu, ali i snažna parlamentarna saradnja koja je ključna za dalji razvoj bilateralnih odnosa Srbije i SAD.  Istovremeno, na svim sastancima potvrđena je podršska reformama, jačanju regionalne stabilnosti za koju se snažno zalaze predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i dalje evropske integracije Srbije i sprovođenje Vašingtonskog sporazuma.

  „Tokom četiri dana provedena u SAD održao sam 11 bilateralnih sastanaka sa američkim kongresmenima, sa kojima sam razgovarao o daljem razvoju odnosa Srbije i SAD po svim strateški važnim pitanjima, kao što su ekonomija, Mini Šengen, reforme i zajednička saradnja u oblasti privrede. Od svih kongresmena dobio sam uveravanja da  podržavaju reforme u Srbiji, nastavak rada DFC-a i da će podrzavati saradnju u oblasti energetike, Mini Sengen inicijativu i kompromisno resenje po pitanju KiM uz dogovor dve strane bez nametanja gotovih resenja”, istakao je Marinković.

  Takođe, Marinković je održao sastanak sa direktorom odseka za Centralno-istočnu Evropu State Departmenta, Davidom Konstelancikom, koji mu je preneo da američka razvojna agencija DFC nastavlja rad u Srbiji, kao i da SAD podržava implementaciju Vašingtonskog sporazuma i dalje investicije američkih kompanija u Srbiji.

  Tokom četvorodnevne posete SAD, Marinkovića su ugostili kongresmeni Robert Aderholt, John Mooleenar, Veronica Escobar, Tracey Mann, Juan Vargas, Jim Slattery, Jo Wilson, Louie Gohnert,  Kevin McCarty, Glenn Thomson, Tom Suozzi.