Narodna poslanica i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić saopštila je da je lanac najviših zvaničnika koji su u svojim državama optuživani za tešku korupciju, a Aleksandar Vučić ih uzimao za savetnike, delio im srpsko državljanstvo i unosne poslove sa Vladom Srbije, vezuje jedan čovek: Toni Bler, bivši britanski premijer, koji je savetovao Vladu Vučića dok je bio premijer, a nastavio i Vladu Ane Brnabić.

„Pre aktuelne afere sa dodelom našeg državljanstva bivšoj premijerki Tajlanda osuđenoj za korupciju, još jedan bivši premijer dobio je zaštitu Srbije preko državljanstva – bivši premijer Rumunije Viktor Ponta, takođe optužen za tešku korupciju i takođe za savetnika imao Tonija Blera. Ponta je u jeku optužbi za korupciju 2016. godine, dobio ne samo naše državljanstvo, nego postaje i Vučićev ‚ ‘počasni savetnik’. Ponta se sumnjičio da je za Blerov dolazak u Bukurešt tokom predizborne kampanje, zloupotrebio ovlašćenja lidera svoje Socijaldemokratske partije kako bi ubedio rumunskog tajkuna Sebastiana Gicu da plati Bleru 220.000 evra za taj dolazak, a zauzvrat bi Gica politički napredovao“, navodi se u ovom saopštenju koje je preneo Danas.

Marinika Tepić je dalje dodala da „Gica zbog iste afere beži iz Rumunije, gde drugde nego u Srbiju, a dok ga goni poznata antikorupcijska tužiteljka Rumunije Laura Kodruca Keveši i za njim se raspisuje Interpolova poternica, Gica u Srbiji dobija više ‘nagrada’ – azil 2017. i odbijanje Srbije da ga izruči Rumuniji, ali i milionske poslove njegove firme ‘Teamnet International SA’ sa Vladom Srbije i ministrom finansija“.

Kako navodi Tepić, „u Blerovom lancu, Vučić služi i drugim zajedničkim saradnicima, kao što je princ Saudijske Arabije Mohamed Bin Salman, čiji je takođe Bler savetnik, kao i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, za koje je gospođa Brnabić objasnila da UAE plaćaju Vladi Srbije savetničke usluge Tonija Blera Vladi, preko konsultantske kuće ‘Tony Blair Associates’.

„Kao da nam nije dovoljno režimskog kriminala i korupcije, već i uvozimo. Stoga ni Srbija ne može ozdraviti bez snažnog i nezavisnog antikorupcijskog tužioca, kako je to činila i tužiteljka Kodruca Keveši u Rumuniji, koji pod svojom nadležnošću mora imati svoju policijsku jedinicu, nezavisnu od ministra unutrašnjih poslova, odnosno uticaja političkih sinekura koji su i sami saučesnici u krivičnim radnjama“, istakla je Tepić u saopštenju.

Podsetimo, Nedeljnik je u aktuelnom broju objavio veliko istraživanje o tome ko sve i na koji način dobija srpsko državljanstvo, kako su državljanstva dobili bivša premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra, bivši i sadašnji pripadnici Fataha, saradnica Tonija Blera…

Komentar(1)

  1. Lale
    12. avgusta 2019. 12:36

    Placaju mu vec 20 godina sto nas je bombardovao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.