Marina Abramović jutros je u 6 časova i 23 minuta održala konferenciju za novinare u Muzeju savremene umetnosti gde se održava njena retrospektivna izložba „Čistač“.

Ona je konferenciju otvorila tako što se prisutnima zahvalila na ranom buđenju – termin konferencije je, inače, simbolično najavljen tako da umetnica simbolično u zoru “čisti” svoju umetničku karijeru i arhivu svojih najboljih radova – i rekla da je shvatila da se ovih dana brojnim aktivnostima obeležava Svetski dan čišćenja. 

„Nisam to planirala“, rekla je.

Ona je po povratku u rodni grad kazala da je pomalo zaboravila jezik.

„Trudim se svih ovih dana da ga obnovim“, rekla je. „Pre 44 godine, kada sam napustila ovu zemlju, skočila sam i letela sam sve vreme od tada, danas počinjem da dotičem tlo, ova topla dobrodošlica koju ste mi priredili umanjila je ono što je moglo biti katastrofalan pad“.

„Došla sam u Beograd otvorenog srca i vi nemate pojma koliko sam ja u stvari emocionalno uzbuđena zbog svega“, istakla je ona i dodala da to što je Muzej savremenene umetnosti u skladište stavio celu svoju kolekciju kako bi se stvorili uslovi za njenu izložbu, znači da je ona zaista došla na svoje tlo.

„Od kako sam došla jela sam svu našu domaću hranu i boli me stomak, zato što je teška. Gurmanska pljeskavica, teletina u saču, sve sam jela, sve čega sam se sećala“, rekla je umetnica.

Foto: Tanjug

Marina Abramović je podsetila da njena postavka „Čistač“ u Beograd stiže nakon što je izložbu u Oslu obišla premijerka Ana Brnabić i upitala je zašto nije došla u Srbiju.

„Ja sam otišla iz Jugoslavije, a došla sam u Srbiju, šta da radim“, konstatovala je Abramović i dodala da je za njenu izložbu bilo potrebno da se obezbede i tehnički uslovi.

„Ja nisam političar, ja sam umetnik i mislim da ova izložba dovoljno političarima pokazuje da, ako uložite novac u kulturu, dobijate visoke standarde“, odgovorila je Abramović na pitanje koliko ona može da utiče na položaj kulture, umetnika i umetnosti u Srbiji.

Ona je rekla i da nije očekivala da će raditi retrospektivu.

Foto D. Đurić

„Očekuje se da umetnik posle retrospektive ode u penziju ili umre. Ja ne odustajem od rada. Umreću radeći“, poručila je ona.

A onda je rekla i da je napravila jednu grešku.

„Pogrešila sam. Izložba je trebalo da se zove Čistačica, Boris Miljković mi je otvorio oči emisijom ‘Razgovor sa čistačicom’. Radikalnije je, jače…“, rekla je Marina Abramović.

Foto: Tanjug

Ona je rekla i da bi „umrla da je doživela uspeh sa 25 godina“.

„Moj uspeh je došao tek sa 50 godina. Nisam od sebe pravila zvezdu, pravili su drugi. Nikad ne sme umetnik da pomisli da je bog, jer onda sujeta predstavlja prepreku u njegovom radu“, rekla je.

Na konferenciji je govorila i o tome zašto voli neke naše pesme.

„Volim pesmu ‘Čamac na Tisi’. Pesme poput ‘Hajde, Kato, hajde, zlato…’ i danas pevam pod tušem“, rekla je.

Foto D. Đurić

O gubicima u životu je rekla: „Nisam imala dece, normalan porodični život. Ja sam nomad, svake nedelje sam na nekom drugom meridijanu. Ko bi to mogao da izdrži? Postoji jedan čovek, viđamo se u hotelima, evo ga, kreće za 25 min za Njujork. Zove se Tod…“, rekla je i pokazala na jednog gospodina.

Govorila je i odnosu sa Lejdi Gagom.

„Ona je došla na moj performans MOMA muzeju. Mladi su tako postali moja publika, jer su prateći nju, stigli do mene. Četiri dana je provela sa mnom, radile smo zajedno. Nije pričala, govorila, nije jela, nije imala telefon…“, ispričala je Marina Abramović.

Podsećamo, prvo obraćanje Marine Abramović ovdašnjoj javnosti uoči izložbe bilo je njeno „pismo Srbiji“ koje je ekskluzivno objavljeno u Nedeljnku. Pismo pročitajte OVDE.

Foto: Tanjug

Izložba „Čistač“ u Beograd stiže posle Stokholma, Humlebuka, Osla, Bona, Firence i Toronta i biće otvorena do 20. januara 2020. godine.

Izložba, kroz više od 120 radova, hronološki prati sve faze višestrane pedesetogodišnje karijere umetnice. Izložba u Beogradu je poslednja stanica na turneji i nosi poseban značaj jer predstavlja povratak umetnice u grad rođenja, gde je započela karijeru i gde je poslednji put samostalno izlagala 1975. godine, u Salonu Muzeja savremene umetnosti.

Postavka hronološki prati sve faze višestrane pedesetogodišnje karijere umetnice. Pored same postavke, Marina Abramović će 28. septembra održati otvoreno i besplatno predavanje ispred Muzeja savremene umetnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.