Marina Abramović sutra pred 6.500 ljudi na Ušću: “Nikada nisam govorila pred tolikom publikom, to je kao neka Vudstok umetnost”

1
Foto: Tanjug

Marina Abramović održaće sutra sa početkom u 18 časova ispred Muzeja savremene umetnosti javno predavanje pred oko 6.500 ljudi.

Na predavanju koje umetnica poklanja ljubiteljima umetnosti, Marina Abramović će sa publikom podeliti svoje bogato iskustvo, govoriti o svom umetničkom pristupu i dosadašnjim ostvarenjima.

Na konferenciji za novinare održanoj prošle subote, kada je i zvanično otvorena njena retrospektivna izložba “Čistač”, Marina Abramović je kazala da je iznenađena odzivom publike koja je za samo dva dana obezbedila sebi besplatne karte za ulaz na njeno predavanje.

“Koliko je meni poznato, nijedan vizuelni umetnik na svetu nije govorio pred više od 6.000 ljudi, a nisam ni ja. To je kao neka ‘Vudstok umetnost'”, rekla je umetnica.

Velika retrospektivna izložba „Čistač“ svečano je otvorena 21. septembra 2019. godine u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i traje do 20. januara 2020. godine.

Izložba hronološki prati sve faze kompleksne pedesetogodišnje karijere Marine Abramović – od ranih slikarskih i konceptualnih radova, preko solo performansa i zajedničkog rada sa Ulajem, do kultnih radova iz samostalne karijere Abramovićeve. Retrospektivna izložba „Čistač“ ima pre svega edukativni karakter, a publika će moći da pogleda više od 120 radova (slike, crteži, objekti, fotografije, audio i video radovi, filmovi, scenografije, reperformansi i arhivska građa), antologijska dela umetnosti performansa (serija Ritam, Lips of Thomas, Relacioni radovi, Prelazak preko noćnog mora), kao i dela koja su obeležila njen recentni opus (Balkanski barok, Sedam lakih komada, Umetnik je prisutan). Izložbu „Čistač“ organizuje Muzej savremene umetnosti u Beogradu, uz podršku Vlade Republike Srbije, dok je producent izložbe Moderni muzej (Stokholm), u saradnji sa Luizijana muzejom moderne umetnosti (Humlebek) i Bundeskunsthale (Bon).

1 KOMENTAR

  1. Pored Zadruge i Parova evo kulture u obliku dekadentne Marine. Samo joj fali metla da poleti.

Comments are closed.