Marija Mitrović, direktorka za filantropiju i partnerstva Trag fondacije: Dobročinstvo uvek inspiriše veliki broj ljudi

  0
  Foto: Promo

  Kako je 2020. godina bila specifična, usled pandemije izazvane virusom COVID-19, veliki broj kompanija i pojedinaca su svoje filantropske inicijative usmerili na pomoć u rešavanju problema u sektoru zdravstva, ali su i nastavljene humanitarne aktivnosti koje za cilj imaju pružanje podrške u brojnim drugim oblastima. Tokom prethodnog perioda, dodatno je ilustrovan značaj filantropije, a verujemo da će se entuzijazam zadržati i u narednom periodu, izjavila je Marija Mitrović, direktorka za filantropiju i partnerstva Trag fondacije. Ove godine, Trag fondacija je 14. put zaredom dodelila VIRTUS nagradu za filantropiju.

  Da li je ove godine za VIRTUS nagradu pristiglo više prijava nego ranijih godina, s obzirom na pandemiju koronavirusa i posledice koje je proizvela?

  Kao i proteklih godina, stigao je veliki broj prijava. Čini se da je i ova, poput ostalih kriznih situacija, doprinela solidarnosti, ujedinjavanju zajednice i većoj spremnosti na pomoć. Imajući sve to u vidu, žiri je zaista imao težak zadatak da izabere najbolje. Zbog toga je pored glavnih, dodeljeno i nekoliko specijalnih nagrada.

  Kako biste ocenili saradnju kompanija sa neprofitnim sektorom u realizaciji filantropskih inicijativa?

  Osim programa kupovine ulaznica po popularnim cenama, u pandemijskoj godini svi zainteresovani građani su imali pristup veb-stranici banke – “Umetnost na daljinu”, gde su emitovane najpopularnije predstave ovog pozorišta.

  Kada je reč o individualnom doprinosu filantropiji, jedna nagrada se dodeljuje mladim filantropima. Ko je ove godine dobio to priznanje?

  Primeri mladih ljudi koji su želeli da pomognu drugima, učine nekog srećnim i da nešto promene nabolje, inspirisali su nas da pokrenemo specijalnu nagradu za mlade filantrope. Ove godine to priznanje je pripalo Selmi Hasić Manić i Nermi Zekić Hoćanin, filantropkinjama iz Novog Pazara, koje su pokrenule kampanju za nabavku najnužnije medicinske opreme za Opštu bolnicu u ovom gradu, tokom koje je sakupljeno 36.000 evra. Ove mlade filantropkinje su tokom protekle godine ukupno donirale 100.000 evra za medicinsku i zaštitnu opremu za zdravstvene ustanove, ali i svoje sugrađane na kućnom lečenju.