Marija Lukić o kampanji “#nisamprijavila”: “I kad naiđemo na osobu u institucijama koja hoće da nam pomogne, zapravo i ne može zbog pritajenih nasilnika i nasilnika unutar sistema”

0
Printscreen/YouTube/NOVA S

(Beta) – Sistemski stvari moraju da se menjaju, ali svaka promena kreće od nas samih, rekla je Marija Lukić, povodom najnovije kampanje na društvenim mrežama #NisamPrijavila, u kojoj je objavljeno oko 20.000 ispovesti žrtava zlostavljanja.

Lukić, koja je i sama bila žrtva nasilja bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke, rekla je za televiziju Nova S da je prijatno iznenađena solidarnošću i žena i muškaraca koji su stali na stranu onih koje su ispričale svoju priču.

“Ne mogu da kažem da sam iznenađen brojem, jer sam u kontaktu sa ženama svih strarosnih doba i znam koliko je nasilje rasprostanjeno. I onda kada se desi ovakva situacija, kad institucije ne reaguje, mi reagujemo tako što pametujemo, ako moram tako da kažem, a zapravo se u međuvremenu gotovo ništa ne promeni”, rekla je Lukić.

Prema njenim rečima, postali smo solidarnije društvo, a žene su postale glasnije i istakla da očekuje da će biti sve glasnije, kao i da će institucije početi da rade svoj posao.

“Verujem da ima poštenih policajaca, sudija, tužioca ali ima i onih koji koji to nisu. Iz neznanja, jer su dovedeni kao partijski kadrovi, primaju platu, parazitiraju u ssitemu i svoj posao ne umeju da rade, a na takvim mestima kriju se pritajeni nasilnici i nasilnici koji ne žele da pomognu. I treće, kad naiđemo na osobu u institucijama koja može da nam pomogne, zapravo ne može zbog prethodna dva primera koje sam pomenula”, rekla je Lukić.

Uz hešteg #NisamPrijavila na društvenim mrežama, objavljeno je oko 20.000 ispovesti žrtava zlostavljanja, uglavnom žena i devojaka koje dele svoja iskustva u kojima objašnjavaju zbog čega se nisu obratile policiji, porodici ili prijateljima.