O stvaranju Otomanske imperije u 15. veku govori nova dokumentarno-igrana serija „Rise of Empires: Ottoman“, u turskoj produkciji (turski scenaristi, turski glumci, turska režija), koju emituje Netfliks.

U trenutku kada se serija pojavila na toj striming platformi, pojavila su se i različita tumačenja motivacije za snimanje takvog materijala. Proboj na tursko tržište komercijalni je motiv, ali je bilo i komentara o političkim motivima. Bliži se 2023. godina, stogodišnjica proglašenja Kemala Ataturka za turskog predsednika, a poznato je da aktuelni turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pokušava da predstavi da je on upravo produžetak linije od Mehmeda II Osvajača i Ataturka do sadašnjosti.

Serija je, međutim, osim u matičnoj Turskoj odjeknula i u Srbiji.

Na ulazu u tvrđavu u Konstantinopolju, stoje četiri ocila i dvoglavi orao, dovoljno da se jave oni koji tvrde da „srpski istoričari kriju pravu istinu od Srbalja“. Zvona srpskih crkava otopljena su kako bi se izlili zidovi topova kojima je Mehmed II bombardovao Konstantinopolj, tvrde pojedini istoričari u seriji. Srpski rudari su kopali tunel kojim su Osmanlije želele da probiju zid i zađu u srce grada, ali ih je sprečio škotski ratnik? Mehmedova maćeha i jedan od glavnih savetodavaca mladog sultana bila je Mara Branković, jedna od uticajnijih žena tog doba.

Šta je od svega toga istina i kakav je bio srpski uticaj na pad Konstantinopolja, u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 6. februara, odgovaraju prof. dr Vladimir Stanković, vizantolog, i istoričar Dejan Ristić.

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Komentara

 1. Mijat
  6. februara 2020. 10:32

  Perfidno, kao i uvek.

 2. bilosta
  8. februara 2020. 12:48

  P 4S i jeste Vizantijski znak, mi smo ga preuzeli o njih.

  1. Marko
   8. februara 2020. 20:36

   4 ocila a ne 4s. Vizantija i Ilirikum su izmišljeni samo da se Srbi s početka nove ere i pre nove ere ni slučajno ne spominju. Može samo kao Sloveni i tome slično.

 3. cccc
  8. februara 2020. 15:19

  Madzari su im prodali topove koje su nacele zidine Konstantinopolja a sada nece da prime "bracu" po oruzju.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.