Maorska partija na Novom Zelandu zatražila “razvod” od britanske kraljevske porodice

0
EPA-EFE/PETER MEECHAM

Maorska partija na Novom Zelandu zatražila je “razvod” od krune i uklanjanje britanske kraljevske porodice sa čela države.

Zahtev je upućen na 182. godišnjicu od potpisivanja Vaitangi mira, ili “Te Tiriti o Waitangi”, koji predstavlja osnivački dokument Novog Zelanda.

“Ukoliko ovaj dokument posmatrate kao bračnu zajednicu između maorskog naroda i krune, onda je “Te Tiriti” dete dobijeno u tom braku. Sada je vreme za maorski narod da preuzme starateljstvo u potpunosti”, rekao je jedan od vođa Maorske partije Raviri Vaititi, a prenosi Gardijan.

“Ovo neće značiti da se kruna potpuno odbacuje. Ukoliko se par razvede, oba roditelja su i dalje odgovorna za dete. Ovo će biti prilika za stvaranje smislenijeg odnosa”, rekao je Vaititi.

Mirom je Maorima garantovana zaštita prava od strane krune. Međutim, u prvih 100 godina od potpisivanja, Maori su izgubili više od 90 odsto svoje zemlje usled nezakonitog oduzimanja, privatnih ili vladinih prodaja i sudskih odluka koje se nisu obazirale na kolektivno vlasništvo.

Pokušaji da Novi Zeland postane republika nisu uspeli da se značajnije razviju. Prema anketama, samo trećina Novozelanđana želi osamostaljenje, dok je polovina protiv, uz nekih 20 odsto neodlučnih.

Premijerka Džasinda Ardern izjasnila se kao republikanka i prethodne godine rekla da će Novi Zeland postati republika pre njene smrti, ali da se ona neće zalagati za to dok je na funkciji.

“Ne poznajem nijednu osobu koja je prelazak na republičko uređenje označila kao hitno. Ova vlada je kao svoje prioritete postavila one probleme koji su zaista važni. Mislim ipak da će doći vreme kada će ova zemlja postati republika, samo ne mogu reći kada će se to tačno desiti”, rekla je Ardern.

Poziv za smenu kraljice sa mesta šefa države jeste velika promena u politici Maorske partije.

“Uklanjanje kraljice sa vlasti značilo bi poništavanje Vaitangi mira i oduzimanje prava maorskom narodu, koja su nam data upravo tim dokumentom”, bile su reči nekadašnjeg lidera stranke Te Uruore Flavela.

Pod trenutnim vođstvom, Maorska partija poseduje dva mesta u parlamentu i teži ustavnim promenama koje bi uključile i osnivanje Maorskog parlamenta.

“Jedini način na koji ova nacija može funkcionisati jeste ako Maori dobiju pravo na samoupravljanje i samoopredeljenje. Naša želja je potpuni suverenitet maorskog naroda u ovoj zemlji”, rekla je jedna od lidera stranke Debi Ngareva-Paker.