Manojlović: Ultimativni zahtev vlastima bez ispunjenja kojeg protesti neće stati

1
Printscreen/YouTube/Newsmax Adria

Savo Manojlović iz Pokreta “Kreni promeni” saopštio je danas da protesti u Srbiji neće stati dok ne budu ispunjeni zahtevi vezani za Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.

On je na konferenciji za novinare naglasio da je prvi ultimativni zahtev vezan za Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, budući da su prema Ustavu građani ti koji su suvereni i imaju pravo da predlažu zakone kada sakupe 30.000 potpisa. Ovim zakonom, kako je objasnio Manojlović, su predviđene takse, i za predlaganje zakona morate da nađete milion i dvesta hiljada dinara.

Zbog toga ono što građani predlože Skupština ne stavlja na glasanje čime krši njihova prava, a sada će da im za to zadovoljstvo uzme i milion i dvesta hiljada dinara preko notara. Manojlović je rekao da je jedan od ultimatuma vezanih za zakon – da se ova odredba ukine što se tiče plaćanja.

„Mi smatramo da se ovim ograničava pravo građana na predlaganje zakona“, istakao je on i dodao da se u socijalanom kontestu Srbije ukida neka vrsta građanske suverenosti.

Druga dva uslova, kako kaže, vezana su za biračke odbore i ide se na paritet prema izbornim zakonima, pa ako imamo referendum koji pokrenut potpisima građana u biračkom odboru biće samo predstavnici stranaka. „Tražimo da građani koji narodnom inicijativom pokrenu referendum, moraju imati predstavnike koji će kontrolisati kako se glasa“, rekao je Manojlović.

Treći uslov vezan je za rok važenja referenduma budući da je stavljeno da nakon godinu dana može da se ponovi referendum što je i Venecijanska komisija istakla kao problematičnu tačku. „To znači da će u nedogled moći da se ponavlja referendum ako niste zadovoljni njegovim ishodom“, rekao je Manojlović.

„Imamo i druge primedbe koje ćemo dostaviti Skupštini i predsedniku, ali prvi uslov je ultimativan i protesti neće stati dok se on ne ispuni“, rekao je Savo Manojlović.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da se sve vreme postavlja pitanje kao da se taj zakon ruši kako bi se stvari vratile na prethodni koji nije usaglašen s Ustavpom što su, kako je naglasio, apsolutne neistine.

Manojlović je ukazao da su iz tog pokreta, dok je zakon bio u fazi donošenja i dok je još mogao da se popravi amandmanima, to jasno ukazivali i podneli 70.000 potpisa Skupštini – „referendum po meri građana“, sa konkretnim naznakama šta treba promeniti.

„To što je zakon u određenom segmentu usaglašen sa Ustavom ne znači da su sve njegove odredbe sveto pismo i da se ne mogu menjati“, rekao je Manojlović.

„Protesti neće prestati, pored prvog uslova – povlačenja Zakona o eksproprijaciji, ako se ne poboljšaju odredbe Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi“, rekao je Manojlović.

1 KOMENTAR

  1. Слажем се, али бих додао да се повуче Закон о референдуму до после избора, па да га онда нова скупштинска већина измени и усвоји, или да се изврше измене које тражи Саво, али да буде одржан у априлу у изборном дану, да би могли да контролишемо ваљаност гласања тј. да спречимо крађу, јер овој власти не верејум ама баш ништа. Ако се протести заврше а реферндум одржи без контроле, онда је све ово обична зафрканција. Кључ протеста мора бити спречавање реферндума, то је под А, а под Б је Закон о експропријацији.
    Подршка Сави!

Comments are closed.