Manojlović: “Podneli smo novu narodnu inicijativu, danas smo ispred Palate Srbija”

1
(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/EV)

(Beta) – Direktor kampanje “Kreni-promeni” Savo Manojlović izjavio je da je juče Skupštini Srbije podneta nova narodna inicijativa za trajnu zabranu eksploatacije litijuma i bora, kao i da će se danas održati protest na Novom Beogradu, kod Palate Srbije, u kojoj će predsednik države Aleksandar Vučić uručiti priznanja povodom Dana državnosti

“Ovaj protest jeste ispunio svoj cilj u svom jednom delu. Dakle, ova serija protesta je došla nakon što smo završili Zakon o eksproprijaciji i Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi. Nakon toga smo tražili ukidanje prostornog plana, što su tražile i sve ostale organizacije i dodat je još jedan zahtev – zabrana iskopavanja bora i litujuma”, rekao je Manojlović, gostujući na televiziji Juronjuz Srbija (Euronews Serbija).

Poslata je, rekao je, ključna poruka – da oni neće da dozvole “nikakav medijski inžinjering koji vlada i predsednik planiraju da sprovedu nakon izbora, kako bi ponovo vratili u igru iskopavanje bora i litijuma, a najverovatnije i Rio Tinto”.

Govoreći o Rio Tintu, Manojlović je rekao da ako je nešto zabranjeno za tu kompaniju, treba da bude zabranjeno za neku drugu firmu, na primer Eurolitijum.

“Ako nešto nije dozvoljeno da se radi u dolini Jadra, mora da bude zabranjeno i u Valjevu ili Jagodini, ili bilo kom drugom kraju Srbije. U suprotnom uvodite pravnu nejednakost i ili ste neiskreni, pa planirate da vratite Rio Tinto nakon izbora ili im nameštate penal da tuže Republiku Srbiju zbog pravne nejednakosti i dobiju novac građana Srbije. Mi to smatramo skandaloznim”, naveo je Manojlović.

Podsetio je i da su promenili zahtev o zabrani eksploatacije, da su prvo tražili na 20 godina, a da su u dogovoru sa meštanima zahtev promenili i zatražili da se zauvek zabrani eksploatacija bora i litijuma.

Povodom najavljenog protesta kod Palate Srbije, on je rekao da njegovi učesnici nisu protiv države i Ustava.

“Ponosni smo na tradiciju i moderne srpske državnosti od Prvog srpskog ustanka i na Sretenjski ustav kao najliberalniji svojevremeno Ustav u tadašnjoj Evropi. Ponosni smo i na mnoge ljude koji će dobiti odlikovanje, ali smatramo da ponašanje predsednika Republike apsolutno nedostojno funkcije koju obavlja”, rekao je Manojlović.

Dodao je da učesnici protesta smatraju da se krše osnovna prava građana, te da imaju pravo da iskažu svoj stav građanskom neposlušnošću, kao poslednjim mehanizmom. 

1 KOMENTAR

Comments are closed.