Manojlović: Najekstremniji vid nezadovoljstva dok ne budu vraćeni nazad zakoni

0
(BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC/EV)

(Beta) – Predstavnik inicijative Kreni promeni Savo Manojlović izjavio je danas da će najekstremniji vid nezadovoljstva gradjana, u vidu blokada auto-puteva u Srbiji trajaće dok ne budu vraćeni nazad zakoni o referendumu i eksproprijaciji.

“Mislim da je to realno”, ocenio je Manojlović gostujući na Radio-televiziji Vojvodine (RTV).

Prema njegovim rečima, promena ta dva zakona bi bila “jedna dobijena bitka u ratu protiv Rio Tinta i bilo koje druge slične kompanije”.

On je naveo da njih iz te inicijative, kao ni demonstrante, ne interesuju šetnje ulicama i “pesnički govori”, dodajući da o tome gradjani u Srbiji, sudeći po dosadašnjoj praksi, ne bi bili informisani.

Manojlović je kazao da je čitao novine koje su pisale o blokadama prethodnog vikenda i ocenio da prema tim navodima ne bi imao dobro mišljenje o demonstracijama.

Upitan šta je cilj blokada ako nije da što veći broj gradjana uvidi probleme na koje ukazuju iz inicijative, Manojlović je kazao da je cilj da se poveća pritisak.

“Koncept gradjanske neposlušnosti jeste da kršite propise na odredjeni način da biste sprečili veću povredu pravnog sistema i zaštili neku vrstu prava”, naveo je.

Ponovio je da je pitanje dolaska kompanije Rio Tinta je “pitanje opstanka” i “urgentno pitanje”.

Prema njegovim rečima, razlog nezadovoljstva gradjana jesu i zakoni o eksproprijaciji i referendumu, ali i Rio Tinto i bilo koja slična kompanija.

On je naveo da garantuje da se neće kandidovati na narednim izborima, niti će biti na nekoj opozicionoj listi.

“Ne jurišaju ljudi na auto-put zbog kandidature, tada se prave neke druge vrste kalkulacija”, naveo je Manojlović.