Danas je veliki dan za vakcinu, a evo šta kažu stručnjaci: “Manimo se teorija zavere”; “Neće štetiti ni onima koji su preležali koronu”; “Nije važno iz koje je zemlje, to ne treba da plaši…”

0
Foto Profimedia/BBC/Archive: Ferrari

Danas je istorijski dan jer je u Velikoj Britaniji počela vakcinacija protiv covida-19 vakcinom koju su proizveli Pfizer i BioNTech, a prva koja je primila vakcinu je 90-godišnja Margaret Kinan iz Severne Irske. “Osećam se privilegovano”, rekla je gospođa Kinan.

Britanije je prva zemlja koja je odobrila Fajzerovu vakcinu, a dokumentacija za registraciju je prošle nedelje predata i našoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

Vakcinacija će biti glavna tema u narednom periodu, potrebno je pripremiti se logistički, ali pripremiti i stanovništvo u situaciji kada brojke istraživanja o spremnosti građana da prime vakcinu nisu zadovoljavajuće i kada bujaju teorije zavere.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek govoreći o vakcinaciji protiv koronavirusa, je za TV Pink ocenio da se “naš sistem ozbilno sprema za imunizaciju stanovništva”, dodajući da su “urađeni akcioni planovi, vodi se računa gde će skladištiti vakcine i kako ćemo sve to sprovesti”.

Ono što je najvažnije, očekujemo odluku naše Agencije za lekove i sanitetski materijal, to je jedna od najrigoroznijih institucija u Istočnoj Evropi”, rekao je Đerlek.

On je podstio da je u Srbiju stigla dokumentacija za vakcinu kompanije Fajzer i primerci ruske vakcine Sputnjik V.

“Nema dileme da li se treba vakcinisati, da se svi okanu teorija zavere”, upozorio je Đerlek.

Međunarodni konsultant za imunizaciju u Unicefu i Svetskoj banci Dragoslav Popović izjavio je da će 2021. biti godina vakcinacije.

On je za Radio-televiziju Srbije kazao da će u narednim nedeljma i mesecima doći još vakcina protiv koronavirusa i da će to da poboljša situaciju kada je reč o njihovoj dostupnosti i cenama.

“Cilj vakcine je da nam pomogne da podignemo kolektivni imunitet sa vrlo malom cenom”, rekao je Popović i dodao da vakcina “neće štetiti” ni onima koji su preležali koronu.

Rekao da se većina vakcina prima u dve doze, i da će tek posle druge doze biti zaštićeni od bolesti.

Takođe je kazao da će vakcinu protiv korone prvo primiti zdravstveni radnici, a onda i oni koji su u povećanom riziku.

Vakcina se odobrava i daje u upotrebu na osnovu pouzdanih studija, nije važno iz koje je zemlje, to ne treba da zabrinjava i plaši građane, kazao je imunolog Srđa Janković.

On je za televiziju Prva rekao da su Fajzerova i ostale poznate vakcine do sada pokazale bezbednost.

Upitan da li se antitela zadržavaju u organizmu Janković je rekao da je to “individualno, neki uopšte ne razviju antitela, dok ih neke razviju, a preležali su koronu na početku epidemije”.

On je dodao da ipak i oni koji su preležali virus moraju da se štite i da se pridržavaju mera.

Kako kaže, čak i kad bude počela vakcinacija, postojaće mogućnost zaražavanja, jer ako je vakcina bezbedna 95 odsto, preostalih pet odsto su šansa da se osoba zarazi.

Prema njegovim rečima, otpor protiv vakcinacije se očekuje, jer je većina protiv iz “nekih ideoloških razloga, vakcinu vide kao zlo”.

On je kazao da bi korona nestala iz naše populacije, potrebno je da blizu 70 odsto građana stekne imunitet.