“Manične epizode, tuče, razne droge, opijanja i smirivanje (naravno) Ksanaksom…”: Svedočenja o “toksičnoj vezi” Džonija Depa i Amber Herd

0
EPA-EFE/SHAWN THEW / POOL

Slučaj za klevetu između Džonija Depa i Amber Herd zaronio je dalje u srce često toksične i nasilne veze dok su porotnici slušali svedočenje bračnog savetnika para, bivšeg ličnog asistenta Herdove i Depovog specijaliste za bolesti zavisnosti, prenosi Gardijan.

Dr Lorel Anderson, koju su Dep i Herd zaposlili kao savetnika da razgovaraju o njihovoj vezi, opisala je “međusobno zlostavljanje” između njih dvoje. Rekla je da je Amber Herd u više navrata inicirala incidente da spreči Depa da ode, proistekli iz njenog straha od napuštanja. Takođe je rekla da je videla fotografije Herdove sa modricama.

“Za Herdovu je bilo pitanje ponosa, ako bi osećala nepoštovanje, da započne tuču”, rekao je Anderson. “Ako je hteo da je ostavi da deeskalira tuču, ona bi ga udarila da ga zadrži tamo. Radije bi se borila da ga zadrži tamo”.

U međuvremenu, Kejt Džejms, bivša lična asistentkinja Amber Herd, svedočila je da je Herd “osećala da ima pravo da joj pljune u lice” kada je tražila povećanje plate. Tvrdila je da je Herdova uzimala stimulativne lekove na recept, ponekad je delovala kao da je u alkoholisanom stanju i da je maltretirala zajedno sa svojom sestrom, Vitni Herd.

Herd je, rekla je, često pokazivala “manične epizode… slične kao kada je neko na amfetaminu. Brzo se kreće, bez mnogo smisla, hiperorganizovana”. Džejms je rekla da je Amber Herd takođe postala “ratoborna i da je zlostavljala”, da bi vrištala na nju preko telefona i slala uvredljive tekstualne poruke u svako doba dana”.

“Sve nekoherentno. Bila sam samo neko na koga bih se obrušila”. Džejms je takođe svedočila da je Herd razgovarala sa njom o uzimanju psihodeličnih pečuraka, ekstazija i kokaina, a ponekad se pojavljivala i pod uticajem ilegalnih droga. “Dezorijentisana, žurke sa prijateljima, puno opijanja, plesa, smeha, igranja… sve vrste stvari koje idu ruku pod ruku sa drogom“, rekla je Džejms.

Nakon što je policija pozvana nakon svađe 21. maja 2016. u kući Džonija Depa i amber Herd, u centru Los Anđelesa, dodala je Džejms, dobila je “hitan poziv” da se sastane sa svojim šeficom u hotelu Chateau Marmont. Našla je Herd sa četiri devojke koje su, kako je rekla, provele dan pijući pored bazena, svedoči Džejms.

“Izgledalo mi je malo zaverenički, kao sastanak o strategiji. Učinila je da to izgleda kao hitan slučaj, ali izgledalo je kao zabava na bazenu.” Džejms je, u video izjavi, dalje dodala da joj je Herd rekla da ne uživa u druženju sa muževljevim prijateljima jer su bili “dosadni i svi starci, sviraju gitare i to joj nije bilo zanimljivo”.

Džejms se takođe nije trudila da sakrije svoje divljenje prema Depu, koga je opisala kao “mirnog, smirenog, stidljivog i skoro tihog… on je takav džentlmen, totalni južnjački džentlmen”.

Čtiri dana nakon suđenja, ovo svedočenje označava vrhunac Depovih pravnih napora, koji su do sada bili da predstavi bivšu suprugu kao spletkaroša koji je izmislio optužbe za njegovo zlostavljanje protiv nje, a zatim pokušao da ih poveže sa pokretom #MeToo u članku objavljenom u Vašington postu zbog kojeg je podneo tužbu za klevetu. Veći deo svedočenja bivše asistentkinje na sudu u Ferfaksu, u Virdžiniji, pregledan je prošle godine u londonskom Kraljevskom sudu pravde kada je Džejms dala dokaz da je Herdova prisvojila njenu priču o tome da je “preživela seksualno nasilje” povodom Depove neuspešne tužbe za klevetu protiv tabloida The Sun, nakon štosu ga nazvali “batinašem žena”. U tom slučaju, Džejms je rekla da je Herd prisvojila njeno lično iskustvo silovanja u Brazilu. “Ona je to uvrnula u svoju priču i koristila je za sopstvenu upotrebu”, rekla je.

Napori Depovog pravnog tima da omalovaže Amber Herd i unište njen kredibilitet takođe su koštali glumca. U SMS porukama koje su dan ranije pokazane sudu, glumac ju je nazvao “trulim lešom”. Taj obrazac se nastavio i u četvrtak, sa svedočenjem koje je pokazalo da je Dep u to vreme za svoju zavisnost od droge krivio odnos sa suprugom.

Dr Dejvid Kiper, Depov specijalista za bolesti zavisnosti, svedočio je da je planirao da detoksikuje glumca pre nekoliko godina od zavisnosti od alkohola, opioida, benzodiazepina i kokaina tokom dve nedelje na Depovom ostrvu na Bahamima.

“Bio je zabrinut da se nikada neće osećati normalno bez svojih lekova”, rekao je Kiper. U avgustu 2014. Kiper je posetio Depa na ostrvu kako bi započeo proces. Glumac je prijavio da mu je neprijatno i više puta je pokušavao da otpusti svog doktora i da odustane od lečenja.

“Nije želeo da nastavi”, rekao je Kiper. “Nije mislio da to može”.

Vrativši se u Los Anđeles, Dep je ubrzo nastavio da pije u baru na Sanset bulevaru.

Kiperova medicinska sestra je jednom pronašla Depa sa krvavim zglobovima nakon što je udario u zid u frustraciji ili ljutnji. Drugom prilikom je razbio vrata prikolice na filmskom setu.

Sledeće godine, Kiper je odleteo u Australiju da brine o glumcu. Dobio je poruku od Depa u kojoj ga je zamolio da ga poseti i rekao da mu je odsekao vrh prsta tokom svađe sa suprugom.

“Kuća je bila u neredu”, svedoči Kiper. “Stvari na podu. Razbacane stvari. Stvari jednostavno nisu bile u redu. Činilo mi se kao da je na zidu krv”, rekao je Kiper.

Doktor je rekao da je zabrinut što Dep ne poštuje svoje protokole i zapretio je da će se povući u martu 2015. Nekoliko meseci kasnije Dep je poslao poruku Kiperu i okrivio Amber Herd za uzimanje Ksanaksa. “Zanaks smiruje”, napisao je on. “Ne uzimam ih tako često, baš kada mi je mozak preplavljen ovim gnjavažama i poluistinama moje žene”.