Mandić: “Za Crnu Goru najbolje rešenje da se bira nova vlada sa novim premijerom…”

0
Printscreen/YouTube/B92 TV

(Beta) – Jedan od lidera crnogorskog Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić izjavio je da je najbolje rešenje da se bira nova vlada, sa novim premijerom, koja bi imala mandat do redovnih parlamentarnih izbora.

On je za A1 TV uoči sastanka partija parlamentarne većine u Skupštini Crne Gore rekao da bi to bio diskontinuitet sa ovih 200 loših dana Vlade Zdravka Krivokapića “koja ništa dobro nije uradila”.

Lideri stranaka koje čine parlamentarnu većinu sastaće se danas u 17 časova kako bi razgovarali o daljim koracima u cilju prevazilaženja aktuelne političke krize koja je posebno eskalirala posle smene ministra pravde Vladimira Leposavića na zahtev premijera i usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Ostavku premijera Krivokapića traži Demokratski front (DF), najjači savez vladajuće većine, a prethodnih dana su lideri tog saveza i Krivokapić međusobno razmenili niz teških optužbi.

Većina parlamentarna većine, kako je istakao Mandić, ne podržava Zdravka Krivokapića za premijera.

“Potpuno resetovanje nam sledi. Spremni smo da sednemo i da se dogovorimo o svemu. Resetovanje, ako bude moguće, biće praćeno i nekim obavezama, kao što je lustracija, zaštita srpskog naroda i jezika i očuvanje dostojanstva i časti Srpske pravoslavne crkve potpisivanjem Temeljnog ugovora, kao i sprovođenje popisa”, naveo je, pored ostalog, Mandić.

Ako se ide na izbore, dodaje, onda je najbolje da se konstituiše prelazna vlada kao vlada zadatka koja bi obezbedila održavanje popisa, čišćenje biračkog spiska i pripremila ambijent za održavanje izbora.

On je ukazao da Krivokapić i Bečić imaju podršku 14 od 41 poslanika parlamentarne većine. Lideri tri vladajuće koalicije u Crnoj Gori Aleksa Bečić, Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović saopštili su da su protiv rušenja Vlade i održavanja novih izbora kao i da je neprihvatljivo uplitanje stranog faktora u rešavanje unutrašnjih pitanja koja se tiču države Crne Gore. 

“Premijer i predsednik parlamenta imaju podršku 14 poslanika i misle da je to dobro i da je to dovoljno, a u svakoj iole demokratskoj državi, kada bi neki premijer čuo da nema podršku parlamentarne većine, sam bi postavio pitanje svog poverenja”, rekao je Mandić.

On je naveo da manjina unutar parlamentarne većine sprovodi teror, i da je to nedopustivo.