Španski sud osudio je je 15 školaraca na godinu dana uslovne kazne zbog stvaranja i širenja slika na kojima su njihove vršnjakinje gole, napravljenih pomoću veštačke inteligencije (AI).

Policija je slučaj počela da istražuje prošle godine nakon što su roditelji u gradu Almendralejo u Extremaduru prijavili da lažne gole slike njihovih kćeri kruže WhatsApp grupama, piše Gradijan.

Sud za mlade u gradu Badahosu saopštio je da je osudio maloletnike po 20 tačaka za kreiranje slika koje prikazuju zlostavljanje dece i 20 tačaka za krivična dela protiv moralnog integriteta žrtava.

Svakom od optuženih izrečena je uslovna zatvorska kazna od godinu dana i naređeno da pohađa časove o rodnoj svesti, ravnopravnosti i o „odgovornoj upotrebi tehnologije“.

U saopštenju suda se navodi da je dokazano da su maloletnici koristili aplikacije veštačke inteligencije da bi dobili izmanipulisane slike uzimajući lica devojčica sa njihovih profila na društvenim mrežama i postavljajući te slike na tela golih ženskih tela.

Policija je identifikovala nekoliko tinejdžera starosti između 13 i 15 godina kao odgovorne za pravljenje i deljenje slika. Prema španskom zakonu, maloletnici mlađi od 14 godina ne mogu biti optuženi, ali se njihovi slučajevi šalju službama za zaštitu dece, što ih može primorati da pohađaju kurseve rehabilitacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.