Mali sa zvaničnicom MMF-a: “Srbija ima novca za povišicu penzija”

1
Printscreen/YouTube/ALO.RS

(Beta) – Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa šeficom Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Julijom Ustjugovom o predlogu budućih fiskalnih pravila, a poseban akcenat stavljen je na povećanje penzija i izmenu švajcarske formule radi usklađivanja rasta penzija.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva finansija, Mali je govorio o uvođenju “švajcarske formule plus”, kojom se predviđa rast penzija “usklađen sa rastom zarada u privredi”.

On je istakao da je udeo penzija u BDP-u u Srbiji 9,2 odsto, što omogućava vanrednu indeksaciju i modifikaciju švajcarske formule, a da se pri tome, kako je naveo, ne ugrozi održivost javnih finansija.

“Ideja nam je da ukoliko je udeo penzija ispod 10 odsto BDP-a, imamo pravo na vanredno usklađivanje. Ako su penzije između 10 i 10,5 odsto BDP-a da se usklađuju sa rastom prosečnih zarada u privredi, ako su između 10,5 i 11 odsto da bude švajcarska formula, a da iznad 11 odsto, da ih usklađujemo sa inflacijom”, rekao je Mali.

Ministar je rekao i da je Srbija “potpuno finansijski stabilna”, kao i da ima novca za najavljeno povećanje penzija između 18 i 20 odsto, i da je ideja da penzije budu usklađene u dva navrata – u oktobru ili novembru, i u januaru.

U saopštenju se dodaje da, uz konsultacije sa stručnim timom MMF-a, treba da bude usvojeno novo fiskalno pravilo o dugu i deficitu, kako bi se obezbedila dugoročna fiskalna održivost.

“Osim pravila o deficitu i dugu, ograničenja rashoda za plate i penzije, fiskalnim pravilima utvrđuju se i vanredne okolnosti u kojima pravilo može privremeno biti suspendovano ili odloženo, kao i aktivnosti koje se preduzimaju u situaciji kada fiskalno pravilo nije ispoštovano”, piše u saopštenju.

Najavljeno je i da će razgovori sa MMF-om biti nastavljeni, kako bi se našlo najoptimalnije rešenje za očuvanje fiskalne stabilnosti, u uslovima svetske ekonomske krize.

1 KOMENTAR

  1. Што укратко значи да Србија не доноси одлуке самостално и суверено, чиме су власти ове земље пуна уста ових дана. И наравно да је то контрадикторно, јер ко је дужан и није у стању да врати дуг, не може бити суверен, већ се за сваку озбиљнију одлуку мора консултовати са кредитором. И да парафразирам: Да бисте покорили једну земљу не морате да је окупирате, само јој дајте кредит.

Comments are closed.