Mali: “Krivična prijava Đilasa neće spasiti državne istrage…”

1
Printscreen/YouTube/Radio Slobodna Evropa

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je podneo krivične prijave protiv pet osoba, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i optužio ih da su umešani u falsifikovanje i objavljivanje dokumenata o tome da poseduje račune i firme na Mauricijusu i u Hong Kongu.

Tim povodom oglasio se ministar finansija Siniša Mali, koji je među osobama protiv kojih je Đilas podneo prijave.

“Nove laži Dragana Đilasa, koji pokušava da se opere podnošenjem krivičnih prijava, između ostalog i protiv novinara koji istražuju njegovo poslovanje, neće ga spasiti zvanične državne istrage”, naveo je Mali u saopštenju, a prenosi RTS.

Istakao je da je “krajnje vreme da se stane na put onima koji su ozbiljno podrivali državni sistem i pronalazili razne načine da steknu i uvećaju svoje bogatstvo, otimajući od naroda”.

“Jasno je da ga boli što je otkriveno da na samo nekoliko računa u inostranstvu, ima više od 10 miliona evra”, rekao je Mali i dodao da je to samo vrh ledenog brega.

Ponovio je da je svako, pa i Đilas, 2sumnjiv ako ima više od 50 računa u više od 17 zemalja”, jer to, kaže, ukazuje na “utaju poreza ili pranje novca”.

Komentarišući, kako je objasnio, pretnju da će Đilas podneti prijavu i u Švajcarskoj, ali da će to učiniti i njegovi partneri, Mali je rekao da ga to “ne zabrinjava, jer istina se ne može sakriti”.

Ocenio je da je Đilasa zabolelo jer se “istina o njegovoj krađi i lažima polako saznaje” i da ovo nije kraj, jer je u toku istraga za koju veruje da će pokazati da su objavljeni papiri, do kojih su došle Večernje novosti samo deo onoga čime se bavi i Đilas, njegov brat Gojko i partner Šmit.

Kao posebno indikativno napomenuo je to što “Đilas neće na poligraf u Srbiji i ocenio da to ponovo navodi na sumnju da je ogroman novac koji ima, stekao nelegalno”.

Naveo je da postoje ozbiljne indicije da je “Đilas prekršio više zakona i u tom smislu istakao da je pitanje da li je kao vlasnik kompanija po celom svetu, platio sve pripadajuće poreze”.

Mali smatra da je Đilasa verovatno najviše “zabolela činjenica da je stupio na snagu Zakon o poreklu imovine”.

“Mi smo, za razliku od njih, posvećeni borbi protiv korupcije. Niko neće biti pošteđen, pa ni Dragan Đilas, ako se zvanično utvrdi da je nelegalno stekao ogromnu imovinu”, rekao je Mali.

Ocenio da je “posebno zanimljivo” bilo čuti da li planira da podnese krivične prijave i protiv novinara Krika, koji su još 2018. godine pisali da je bio suvlasnik 26 firmi dok je bio na funkciji gradonačelnika Beograda.

“Ali, to pitanje mu očigledno ne odgovara, ne bi da se zamera, da i oni ne počnu ponovo da pišu o njegovim malverzacijama”, rekao je Mali.

Vučić ne želi da komentariše Đilasovu prijavu 

Vučić nije danas želeo da komentariše podnošenje krivične prijave lidera od strane Đilasa zbog navoda o tajnim računima na Mauricijusu.

“Svako ima pravo da podnese krivičnu prijavu a nadležni organi će reći šta treba”, rekao je Vučić nakon obilaska gradilišta brze saobraćajnice kod Lajkovca.

1 KOMENTAR

  1. sinisa, ti pricas o kriminalu. Covece dokazano si falsifikator, zena te odrukala, zapretio si joj i ucutkao je, u prethodnoj vlasti si uradio bezbroj privatizacija, koje su ponistene… Dobro si rekao da treba stati na put otimanju narodnog novca, a koliko znam to samo vi mozete raditi.Novac je u vasim rukama. Isto se tako izleteo i onaj kvazi novinar djv, “nisam posten”. Objasni falsifikatoru saopstenje Dojce banke. Samo patoloski lazovi se uvek drze prvobitne lazi. Bolje ucuti, samo se kanalite sve dublje.

Comments are closed.