Mali: “Isplata 100 evra za mlade od 1. februara, prijava počinje 15. januara…”

0
(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/MO)

Ministar finansija Siniša Mali kaže da će isplata pomoći mladima od 16 do 29 godina u iznosu od 100 evra početi 1. februara. Objašnjava ko sve može da dobije pomoć i šta je potrebno za prijavu.

Siniša Mali je o isplati po 100 evra za mlade govorio u Skupštini Srbije, obrazlažući Predlog zakona o Privremenom registru državljana Srbije od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti kovid-19.

“Zakon omogućava isplatu 100 evra u dinarskoj protivvrednosti za sve državljane Srbije sa navršenih 16 do navršenih 29 godina. Ovo je deo programa da se umanje negativne posledice Kovida 19, pandemije koja je izazvana koronavirusom i da pomognemo i ovu kategoriju građana Srbije”, rekao je Mali, a prenosi RTS, pozivajući se na agenciju Tanjug.

Najavio je da prijava za 100 evra počinje u subotu 15. januara i završava se 30. januara.

“Mi ćemo već od 1. februara krenuti u isplatu 100 evra na račune svih onih koji su se za ovu pomoć prijavili”, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, novac će biti isplaćen 1., 2. i 3. februara.

Ministar je rekao i da za pomoć od 100 evra mogu da se prijave mladi od navršenih 16 do navršenih 29 godina, na dan stupanja na snagu ovog zakona.

Prijava se vrši elektronski, preko portala Uprave za trezor, a ministar je rekao da je proces prijavljivanja jednostavan.

“Broj lične karte, JMBG i izbor računa u banci u kojoj želite da primite 100 evra. Ukoliko to lice nema račun u banci, bira samo naziv banke, a mi ćemo u njegovo ime otvoriti račun u toj banci, i on će sa svojim ličnim dokumentom biti u mogućnosti da taj novac podigne”, rekao je Mali.

Podsetio je da će u petak 14. januara na račune svih zdravstvenih radnika biti uplaćeno po 10.000 dinara, dok će penzioneri 10. februrara dobiti po 20.000 dinara.