Male plate i niko neće da prihvati posao: Nezaposleni odbijaju da rade u poljoprivredi i mašinstvu

0
Foto: Profimedia

Nezaposleni sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) nisu zainteresovani za poslove u oblasti tekstilstva i kožarstva, mašinstva i obrade metala. Oni odbijaju i poslove u oblasti poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane, šumarstva i obrade drveta.

U NSZ ipak otkrivaju da možda postoji osnov za opravdano odbijanje ponuđenog zanimanja, piše Politika.

“Ponude odbijaju zbog plata nižih od proseka za te poslove na regionalnom nivou, uslova rada koji su ispod standarda za zanimanje, neplaćenih doprinosa ili prekovremenog rada, neredovnih isplata, udaljenosti radnog mesta”, navode u NSZ.

Građani nisu zainteresovani za poslove ni kada postoji opasnost od povređivanja, profesionalnih ili drugih vrsta oboljenja, rada na visini, pod vodom ili zemljom…

Postoje i slučajevi kada nezaposleni odbijaju ponude bez opravdanog razloga, pa je brisanje sa evidencije moguće zbog nepridržavanja zakonskih odredbi o obavezama nezaposlenih.

Na taj način u junu ove godine je 13.338 nezaposlenih izbrisano sa biroa rada.

Od tog broja, 12.041 neopravdano se nije javio ili odazvao pozivu NSZ, zbog čega su izbrisani na određeni rok, 1.145 nije se odazvalo na individualni razgovor sa savetnicima NSZ.

Oni koji su brisani sa biroa imaju pravo opet da se uvedu u evidenciju posle šest meseci od brisanja.