Kako je smelo da se desi da neko ko je već silovao jednu ženu i devojčicu dobije uslovni otpust, šeta slobodno i onda opet ponovi delo? Ako je tako bilo, da li bi sada trebalo da se plašimo da će Ninoslav Jovanović poznatiji kao Malčanski berberin, osumnjičen za otmicu i silovanje, opet za nekih 15 godina da se nađe na ulici?

„Naravno da to može da se desi. Ili da ga neko pusti na uslovni otpust – Vrhovni sud – kao što se desilo. Ili kao što se desilo posle 2000. godine da iz političkih razloga za upravnike zatvora postavljate ljude koji su članovi stranaka a nikad ništa o zatvoru i kriminalu nisu znali jer nisu morali da znaju. Pa onda upravnik zatvora pusti u otvoreno odeljenje silovatelja, pa on može da šeta po okolnim njivama i tako se desilo da je u jednom slučaju silovao i ubijao žene na poljima. Nisu mogli da otkriju ko je dok nisu pogledali u Kazneno-popravni zavod u tom kraju“, navodi Dobrivoje Radovanović samo jedan od primera nestručnog odnosa prema ovom problemu i slabim kaznama za pedofile i silovatelje.

Naš čuveni kriminolog koji je predavao psihologiju kriminala pričao je za Nedeljnik o problemu kaznu za silovatelje i pedofile koje su prema našim zakonima niske.

„Kaznena politika prema njima, prema psihologiji, trebalo bi da bude što stroža i da im se izriču što duže kazne zbog nastupajućeg recidivizma koji postoji kod njih, ističe Radovanović. Ali, dodaje, „naša kaznena politika je što se tiče toga – očajna“.

Mediji su prethodnih dana spekulisali da bi se Ninoslavu Jovanoviću, , moglo suditi prema novom zakonu i da bi mogao dobiti doživotnu kaznu zatvora. Tijana Kostić, advokat, objašnjava za krivično delo silovanje prema detetu (licu mlađem od 14 godina) može biti izrečena i kazna doživotnog zatvora, bez mogućnosti uslovnog otpusta.
„Za konkretan slučaj važno je napomenuti i to da se za pokušaj krivičnog dela kažnjava istom kaznom, tako da se i u slučaju da je reč samo o pokušaju silovanja deteta može izreći kazna doživotnog zatvora“, napominje ona.
Međutim, ukoliko se ne dokaže da je okrivljeni izvršio ili pokušao krivično delo silovanje, onda se u konkretnom slučaju radi „samo“ o krivičnom delu protivpravno lišenje slobode iz člana 132 stav 3 Krivičnog zakonika za koje je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina. „Ovo krivično delo laička javnost po pravilu zove otmica, ali je za krivično delo otmica iz člana 134 Krivičnog zakonika, pored protivpravnog lišenja slobode, neophodno i da je izvršilac imao nameru da iznudi novac ili kakvu drugu imovinsku korist čega u konkretnom slučaju nema“, pojašnjava Tijana Kostić.

CEO TEKST ČITAJTE U NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD 16. JANUARA ILI NA NOVINARNICA.NET.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.