Senatori će naredne srede, 5. februara, glasati o tome da li bi Donald Tramp trebalo da bude smenjen sa položaja predsednika.

S obzirom na to da republikanci imaju većinu, očekuje se da Tramp ne bude opozvan sa dužnosti i ostane u Beloj kući. Pre odluke o konačnom glasanju, američki Senat odbacio je predlog da se na suđenje za opoziv predsednika pozovu svedoci i razmatraju nova dokumenata. Prilikom glasanja blilo je 51 za i 49 protiv.

Od republikanskih senatora, zahtev da se pozovu novi svedoci podržali su samo Suzan Kolins i Mit Romni. Vođa republikanske većine Mič Mekonel izjavio je da je sada cilj da se suđenje Trampu završi „u narednih nekoliko dana.“

Demokratama je bilo potrebno četiri republikanska glasa da bi se u suđenje Trampu uveli i svedoci.

Senator Romni je ranije rekao je da bi podržao da se za svedoka pozove Džon Bolton, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost i tako se pridružio Suzan Kolins, senatorki, iz Mejna, koja je najavila da bi podržala da se pozovu svedoci.

Senator Lamar Aleksander, koji je bio neodlučan, prelomio je u četvrtak uveče i rekao da su demokrate dokazale slučaj protiv Trampa, ali da „predsednikova dela nisu za opoziv, čiji su vrlo zahtevni uslovi propisani Ustavom SAD“.

Aleksander je dodao da je „neprilično da predsednik traži pomoć inostranog lidera da istraži njegovog političkog protivnika i da blokira pomoć Sjedinjenih Država da bi ohrabrio takvu odluku. Protiv novih svedoka glasala je i senatorka Liza Murkovski sa Aljaske, za koju se ranije verovalo da bi mogla da podrži zahtev demokrata.

„Imajući u vidu stranačku prirodu procesa opoziva od samog početka, došla sam do zaključka da u Senatu neće biti poštenog suđenja. Ne verujem da bi nastavak ovog procesa išta promenio. Sa tugom moram da priznamo da je kao institucija, Kongres – omanuo“, saopštila je Murkovski.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.