Makronovi centristi izgubili apsolutnu većinu u parlamentu

0
Beta/(AP Photo/Jean-Francois Badias)

 (Beta) –  Centristi francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) izgubili su  apsolutnu većinu u parlamentu posle drugog kruga izbora održanog 19. juna.

Makronova liberalna koalicija Zajedno imaće u novom sazivu parlament 245 poslanika, što je znatno manje od 289 mandata, koliko bi bilo potrebno za većinu u parlamentu sa 577 poslanika, pokazali su danas  preliminarni zvanični rezultati ministarstva unujutrašnjih poslova.  

Na drugom mestu je levičarski savez koji predvodi lider radikalne levice Žan-Lik Melanšon (Jean-Luc Melenchon) Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes), sa 131 mandatom.

Ekstremno desničarska stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen (Marine) dobiće od 89 mesta, što za tu stranku predstavlja značajan napredak.

Prema tim preliminarnim podacima, konzervativna partija desnog centra Republikanci, osvojila je 61 mandat. Različite manje stranke levice osvojile su još 22 mandata.

Dosadašnja vladajuća koalicija Zajedno će i bez apsolutne većine ostati najbrojnija u parlamentu, ali će morati da sklapa saveze ako želi da parlament usvoji zakone koje predloži. U tome bi, prema oceni francuskih medija, ključnu ulogu mogli da imaju upravo Republikanci.

To ne bi bilo prvi put za Francusku, jer su 1988. godine, posle ponovnog izbora socijalističkog predsednika Fransoa Miterana (Francois Mitterand), socijalisti vladali bez apsolutne većine, sa 275 poslanika. Tadašnji premijeri su morali da u nekim slučajevima pregovaraju sa komunistima, centristima, ali i sa desnicom.