Makronova dva propuštena poziva i jedan SMS odgovor: “Da očekujem dobre ili loše vesti?”

0
Credit line: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

(Beta-AP) – Australijski premijer Skot Morison osporio je kredibilitet predsednika Francuske Emanuela Makrona, odbacivši tvrdnju da ga je lagao o sporazumu o nabavci podmornica dok je u tajnosti pregovarao sa SAD i Velikom Britanijom.

Morison je novinarima u Glazgovu, gde prisustvuje Konferenciji UN o klimatskim promenama, rekao da je na večeri u junu “jasno stavio do znanja” Makronu da konvencionalne podmornice, koje je Australija nabavljala od Francuske, neće zadovoljiti njene rastuće strateške potrebe.

Uz to, australijski mediji su objavili da je Morison pokušao da dobije Makrona telefonom dva dana pre nego što je objavio ulazak u bezbednosni savez sa Velikom Britanijom i SAD (AUKUS) u indo-pacifičkom regionu, zbog kojeg je Kanbera raskinula ugovor sa Parizom o kupovini podmornica, vredan više milijardi dolara.

Makron je na poziv odgovorio porukom, navodeći da nije u mogućnosti da se javi, preneo je Morison australijskim medijima.

“Treba li da očekujem dobre ili loše vesti za naše zajedničke podmorničke ambicije”, preneo je Morison sadržaj Makronove poruke.

Na pitanje novinara da li misli da ga je Morison lagao dok je tajno pregovarao sa SAD i Velikom Britanijom, Makron je u nedelju odgovorio potvrdno.

“Ne mislim, znam”, kazao je Makron.

Australija je prošlog meseca, zbog ulaska u savez AUKUS, raskinula ugovor o kupovini francuskih podmornica i odlučila se za nabavku američkih. Formiranje tog saveza je naljutilo Francusku koja je opozvala ambasadore iz SAD i Australije.

Makron i Morison su u četvrtak prvi put razgovarali otkako je Australija raskinula ugovor sa Francuskom. Obojica su za vikend bila u Rimu, na samitu Grupe 20 najvećih ekonomija sveta (G20), ali se nisu sastali.