Ujedinjenje levice i ekstremne levice u „Narodni front“, širenje desničarskog fronta na delove Republikanaca predvođenih Erikom Čotijem i povratak Marion Marešal u porodični zagrljaj tetke Marin Le Pen, posle epizode sa Erikom Zemurom, oslabili su i limitirali pozicije njegove političke formacije Preporod.

Dakle, Makronov pokušaj da se još jednom nametne kao lider republikanske, proevropske Francuske doživeo je debakl, a po svemu sudeći kandidati Makronove stranke neće proći u drugi krug u brojnim izbornim jedinicama, čak i tamo gde budu prošli imaće male šanse da izađu kao pobednici budući da je značajan deo francuskih glasača postao alergičan na najmlađeg predsednika republike i glasaće protiv njega, bez obzira na to ko je na drugoj strani. Makron nije probudio republikanski duh među Francuzima, ali jeste pojačao animozitet prema sebi kod dela birača. Toliko da mu savetuju da ne učestvuje u izbornoj kampanji jer svojim pojavljivanjem može da donese više štete nego koristi.

Ostaje samo šok terapija, kao izvodljiv cilj Makronovog zaokreta, to jest da Nacionalno okupljanje osvoji većinu, po mogućstvu i apsolutnu, uz pomoć glasova Čotijevih „republikanaca“, i da pred Francuzima pokaže svoje pravo lice. Vrlo riskantan potez s obzirom na to da je istorija krcata primerima potcenjenih ekstremista koji su znali da iskoriste priliku i zgrabe mnogo više vlasti nego što im je pripadalo.

Marin Le Pen neće biti premijer Francuske. Taj vrući krompir će preuzeti mlađani Žordan Bardela. Posao premijera Francuske je jedan od najnezahvalnijih poslova na svetu: nosi sa sobom veliku odgovornost, pogotovo za neuspehe i promašaje, dok aplauze i pohvale za dobre stvari uzimaju drugi, predsednik republike ili resorni ministri. Dakle, koliko god dobro radio u ulozi premijer, što bi tek trebalo da se verifikuje, Bardela neće ugroziti poziciju Le Penove, a ako doživi krah, liderka Nacionalnog okupljanja će lako oprati ruke.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 20. JUNA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.