Makron u Kijevu: “Putin mi je rekao da neće dodatno eskalirati krizu”

0
Beta/(AP Photo/Efrem Lukatsky)

(Beta-AP) – Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas u Kijevu da mu je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da neće doprinositi dodatnoj eskalaciji ukrajinske krize.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, Makron je kazao da mu je Putin tokom jučerašnjeg petosatnog sastanka u Moskvi rekao da “neće inicirati eskalaciju” i dodao da “misli da je to važno”.

Kremlj je prethodno demantovao navode da su Makron i Putin postigli dogovor o deeskalaciji krize oko Ukrajine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da “u trenutnoj situaciji, Moskva i Pariz ne mogu da postignu bilo kakve dogovore”.

Prema rečima Makrona, Putin mu je juče rekao i da neće biti ruske “stalne (vojne) baze” ili “razmeštanja (snaga)” u Belorusiji, gde je Rusija poslala veliki broj vojnika radi učešća na vojnoj vežbi.

Peskov je kazao da je Rusija sve vreme planirala da povuče vojnike iz Belorusije posle vojne vežbe.

Na konferenciji sa Makronom, Zelenski je rekao da bi pozdravio konkretne korake Putina ka deeskalaciji, dodajući da “načelno ne veruje na reč”.

Razgovor sa Makronom nazvao je “veoma plodnim”.

“Imamo zajednički stav sa predsednikom Makronom o pretnjama i izazovima za bezbednost Ukrajine, cele Evrope, sveta”, kazao je Zelenski.

Naveo je da Francuska daje 1,2 milijarde evra finansijske pomoći Ukrajini i pomaže obnovu infrastrukture na istoku zemlje razorenom ratom.

Makron se danas u Kijevu sastao sa Zelenskim, dok rastu strahovanja od moguće ruske invazije na Ukrajinu. Moskva je razmestila više od 100.000 vojnika blizu ukrajinske granice, ali insistira da ne planira napad.

Kremlj od Zapada traži garancije da NATO neće primati u članstvo Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike, da će prestati da razmešta oružje u tim državama i da će povući snage iz Istočne Evrope, ali SAD i NATO ne pristaju na te zahteve.

Makron je danas rekao da su mu i Putin i Zelenski potvrdili da su spremni da primene sporazume iz Minska, čiji je cilj okončanje sukoba na istoku Ukrajine.

Naveo je da će se savetnici predsednika Francuske, Nemačke, Rusije i Ukrajine sastati u četvrtak u Berlinu i razgovarati o narednim koracima.

Dijalog je jedini način da se ublaže tenzije, ali biće potrebno vreme da se dođe do rezultata, kazao je Makron.

Zapadni lideri su se poslednjih nedelja angažovali u brojnim diplomatskim naporima, u nadi da će doprineti deeskalaciji tenzija i sprečiti napad Rusije.

Razgovori na visokom nivou održani su u vreme zajedničkih vojnih vežbi Rusije i Belorusije. Ministarstvo odbrane Rusije je danas saopštilo da se šest velikih desantnih brodova kreće iz Sredozemnog ka Crnom moru radi vežbi.

Makronov jučerašnji razgovor sa Putinom trajao je više od pet sati, a francuski lider je novinarima posle rekao nije očekivao od Putina bilo kakve “gestove”, navodeći da je njegov cilj bio da “spreči eskalaciju i da otvori nove perspektive” Dodao je da je “taj cilj ispunjen”.

Putin je posle sastanka rekao da su SAD i NATO ignorisali zahteve Moskve, ali je nagovestio spremnost da nastavi pregovore sa Zapadom.

Američki predsednik Džozef Bajden juče se u Vašingtonu sastao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, koji će boraviti u Kijevu i Moskvi 14. i 15. februara.

Bajden je obećao da će rusko-nemački gasovod Severni tok 2, koji je završen ali još nije pušten u rad, biti blokiran “ako Rusija izvrši invaziju”, odnosno ako njeni “tenkovi i vojnici ponovo pređu granicu Ukrajine”.

Blokada gasovoda bi nanela ekonomsku štetu Rusiji, ali bi napravila probleme u snabdevanju i Nemačkoj.