Makron sledeće nedelje dolazi u Hrvatsku: 12 francuskih aviona i druge teme

0
EPA-EFE/BENOIT TESSIER / POOL MAXPPP OUT

(Beta) – Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) boraviće naredne nedelje u prvoj zvaničnoj poseti Hrvatskoj gde će potvrditi prodaju aviona Rafal i potpisati strateško partnerstvo, preneli su danas francuski mediji pozivajući se na izvore Jelisejske palate.

Makron će 24. i 25. novembra biti prvi predsednik Francuske koji će posetiti Hrvatsku od njene nezavisnosti, javio je list Uest Frans (Ouest France) i podsetio da je Hrvatska u cilju modernizacije vojnog vazduhoplovstva u maju najavila kupovinu 12 aviona Rafal francuskog proizvođača Daso avijasion (Dassault Aviation).

Ugovor je vredan oko milijardu evra i to je najveća hrvatska narudžbina oružja od njene nezavisnosti posle raspada bivše Jugoslavije, dodali su francuski mediji.

Hrvatska i Mađarska su dve zemlje Evropske unije (EU), koje Makron još nije posetio od početka svog petogodišnjeg predsedničkog mandata započetog u maju 2017. godine.

Makron će posle Hrvatske boraviti u Italiji gde će razgovarati sa tamošnjim zvaničnicima, a u Vatikanu će ga primiti poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja.

Jelisejska palata je navela da je cilj te mini evropske turneje priprema francuskog predsedavanja Evropskom unijom, koje počinje 1. januara 2022. godine.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime