Makron se odriče predsedničke penzije, ili: Pokušaj predsednika Francuske da smanji tenzije u društvu…

0
Foto Profimedia

Predsednik Francuske Emanuel Makron odlučio je da se odrekne predsedničke penzije koja mu sleduje nakon povlačenja sa mesta predsednika, kada ispuni starosni uslov.

Makron je takvu odluku doneo usled masovnih štrajkova i blokade koja traje gotovo dve nedelj a koju je izazvala njegova najava reforme penzionog sistema.

Prema zakonu iz 1955. godine, predsednici Francuske imaju pravo na penziju od oko 6.000 evra mesečno pre oporezivanja čim napuste funkciju.

“Makron će se odreći tih prava na penziju i izmeniti predsednički sistem kako bi ga uskladio sa širim penzionim sistemom Francuske”, navodi se u saopštenju, čime je potvrđeno ranije pisanje lista “Le parizijen”.

Predsednik Francuske, koga Gardijan ocenjuje kao “mladog čoveka usmerenog na biznis”, odlučio se za ovakav potez kako bi pokazao solidarnost sa radnicima.

Međutim, još od kada su izbili protesti žutih prsluka, Makronu se zamera ogromna distanca između njega i stanovnika Francuske pa se čini da ovakav potez neće doneti mnogo koristi u smirivanju tenzija na ulicama širom Francuske.

Čak i ako na mestu predsednika ostane dva puna mandata, Makron će biti daleko od starosnog uslova za penziju (62 godine).