Makron sa Putinom dogovorio dolazak međunarodne misije u Zaporožje

0
EPA-EFE/CHRISTIAN HARTMANN

Ruski predsednik Vladimir Putin složio se da misija Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) poseti nuklearnu centralu u Zaporožju na jugu Ukrajine koja je pod ruskom kontrolom, saopštila je sinoć Jelijsejska palata.

Putin je u telefonskom razgovoru s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) prihvatio posetu misije IAEA, uz uslov da misija do Zaporožja dodje preko same Ukrajine, a ne preko Rusije.

Kremlj je ranije danas saopštio da je Putin tokom razgovora sa Makronom rekao da vazdušni napadi na ukrajinsku nuklearnu elektranu u Zaporožju stvaraju opasnost od “katastrofe velikih razmera”.

Putin je rekao da “sistematsko bombardovanje područja nuklearne elektrane Zaporožje stvara opasnost od katastrofe velikih razmera koja bi mogla da dovede do radioaktivne kontaminacije ogromnih teritorija”.

Kremlj je dodao da su se Putin i Makron založili da u najkraćem roku elektranu posete predstavnici IAEA.

Ruske snage su u martu na početku invazije na Ukrajinu, zauzele nuklearno postrojenje, najveće u Evropi. To područje je od kraja jula meta napada, a za te napade se Moskva i Kijev medjusobno optužuju.

“Ruska invazija je brutalni napad…”

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) ocenio je sinoć “kao brutalni napad” invaziju koju je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo na Ukrajinu, i pozvao Francuze na jedinstvo u prihvatanju cene slobode, preneli su tamošnji mediji.

“Mislim na naš narod, kojem će biti potrebna duhovna snaga da se suoči sa vremenima koja dolaze, da se odupre neizvesnosti i ostane ujedinjen u prihvatanju cene naše slobode i naših vrednosti”, rekao je Makron u mestu Borm-le-Mimoza na jugu Francuske na skupu povodom 78 godina od oslobadjanja tog mesta u Drugom svetskom ratu.

Makron se inače nalazi u tvrdjavi Breganson, rezidenciji francuskih predsednika na jugu Francuske, u mestu Borm-le-Mimoza, javila je onlajn televizija BFMTV.

Francuski predsednik obično provodi u toj tvrdjavi godišnji odmor, koji je ovog puta rešio da skrati zbog vremenskih nepogoda na ostrvu Korzika, i od srede nastavlja rad.