Makron potvrdio: Francuske snage ubile vođu Islamske države u Sahari

0

(Beta-AP) – Francuski predsednik Emanuel Makron objavio je da je ubijen vođa Islamske države u Velikoj Sahari Adnan Abu Valid al-Sahravi, i nazvao to “velikim uspehom” za francusku vojsku posle više od osam godina borbe protiv ekstremista u Sahelu.

Makron je u tviter poruci noćas napisao da su Al-Sahravija “neutralizovale francuske snage”. Nije dao više detalja i nije navedeno gde je Al-Sahravi ubijen, mada je grupa Islamska država aktivna duž granice između zapadnoafričkih zemalja Mali i Niger.

“Zemlja večeras misli na sve svoje heroje koji su poginuli za Francusku i Sahel u operacijama Serval i Barkan, misli na ožalošćene porodice, na sve svoje ranjene. Žrtva nije uzaludna”, napisao je Makron u objavi na Tviteru.

Glasine o smrti ekstremističkog vođe kružile su nedeljama u Maliju mada to nisu potvrdile vlasti u regionu.

Francuska ministarka odbrane Florans Parli je na Tviteru napisala da je to “odlučan udarac protiv terorističke grupe” i dodala da se “borba nastavlja”.

Al-Sahravi je preuzeo odgovornosti za napad 2017. u Nigeru kada su ubijena četiri američka vojnika i četiri pripadnika vojske Nigera. Njegova grupa je takođe otimala strance u Sahelu i veruje se da oni još drže Amerikanca Džefrija Vudkea koji je otet iz svoje kuće u Nigeru 2016. godine.

Ekstremistički vođa rođen je u spornoj teritoriji Zapadnoj Sahari i kasnije se pridružio Frontu Polisario. Proveo je neko vreme u Alžiru a zatim otišao u severni Mali gde je postao važna figura u grupi poznatoj kao MUJAO, koja je kontrolisala veliki severni grad Gao 2012. godine.

Vojna operacija predvođena Francuzima naredne godine proterala je islamističke ekstremiste iz mesta Gao i drugih mesta, mada su se ti elementi kasnije ponovo grupisali i izvodili napade.

Francuska vojska se bori protiv islamskih ekstremista u oblasti Sahela od intervencije 2013. u severnom Maliju. Francuska je međutim nedavno objavila da će smanjiti vojno prisustvo u regionu, sa planovima o povlačenju 2.000 vojnika do početka iduće godine.

Malijska grupa MUJAO verna je regionalnom ogranku Al Kaide, ali je 2015. godine Al Sahravi objavio audio poruku u kojoj izjavljuje privrženost grupi Islamska država u Iraku i Siriji.