Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je političke stranke da „iskoriste priliku i ujedine se“ kako bi izgradile koaliciju sa solidnom većinom.

Makron inače nije govorio javno od drugog kruga izbora koji su održani u nedelju, ali se građanima obratio pismom, u kojem je poručio da je levo-zeleni savez bio na vrhu, ali daleko od apsolutne većine, prenosi Gardijan.

„Nijedna politička snaga nema dovoljnu većinu.“

Makron je pozvao sve stranke „koje se identifikuju sa republičkim institucijama, vladavinom prava, parlamentarizmom, proevropskim vrednostima i francuskom nezavisnošću“, da se sastanu, povedu iskren, lojalan dijalog kako bi izgradili čvrstu – nužno pluralnu – većinu u zemlji.

Čini se, po načinu na koji je Makron ovo saopštio, da mu je cilj da isključi Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen, ali i radikalnu levicu Francusku nepokornu (LFI) Žan-Lika Melanšona, koja je najveća stranka u savezu Novog narodnog fronta (NFP) koji se izdigao kao iznenađujući izborni pobednik.

NFP, koji takođe uključuje socijalističke, zelene i komunističke partije levog centra, osvojio je 182 od 577 poslaničkih mesta u skupštini i može da računa na podršku još 10 levo orijentisanih poslanika. A Makronova centristička koalicija vratila je 168 poslanika. Vodeća pre drugog kruga glasanja, krajnje desničarska stranka Nacionalno okupljanje, bila je treća sa 143.

Predstavnici NFP-a od tada govore, da im se kao najvećem bloku u novoj skupštini, mora dozvoliti da postave novog premijera i sprovedu sopstveni program.

Mnogi iz Makronovog centrističkog tabora, međutim, rečima poslanika iz desnog centra Republikanaca (LR), rekli su da neće podržati vladu koju vodi Novi narodni front, i da će podržati izglasavanje nepoverenja kabinetu u kojem se nalaze članovi Francuske nepokorne.

Makron je u svom pismu, objavljenom u Le Parisienu, rekao da glasači nisu želeli da Nacionalno okupljanje vlada. Samo su „republičke snage“ u većini.

„To je, dakle, jasan zahtev za promenom i podelom vlasti. Treba da izgradite široki savez“, napisao je francuski predsednik.

„Ideje i programi pre pozicija i ličnosti. Ovaj savez mora da bude izgrađen oko nekoliko glavnih principa za zemlju“, dodao je Makron.

Treba vremena da stranke ispregovaraju kompromis koji se od njih očekuje, a za to vreme će odlazeća vlada Gabrijela Atala nastaviti da „vrši svoje dužnosti i biti zadužena za svakodnevne poslove, kao što nalaže i sama republikanska tradicija“. To kaže i sam francuski predsenik.

Makronova izjava je usledila nakon što je javnosti postalo očigledno to da su njegovi centristi podeljeni. Neki od njih su želeli da se povežu samo sa konzervativcima, a drugi traže širi savez koji bi mogao da uključi levi centar (što podrazumeva raspad NFP) i desni centar.

Auror Berže, ministarka za rodnu ravnopravnost u odlazećoj vladi, koja je u nedelju ponovo izabrana za poslanicu Makronove Renesansne partije, rekla je da njena grupa želi da se udruži sa konzervativnim Republikancima i drugim članovima parlamenta koji su bliže centru.

„Danas nas ima nešto više od 160… što znači da bismo mogli da postanemo brojniji od levičarskog bloka“, rekla je Berže u sredu.

Bivši premijer Eduar Filip, Makronov saveznik, takođe je pozvao na dogovor između centrista i konzervativaca „kako bi poslovima u zemlji mogli da upravljaju za najmanje godinu dana“.

NFP je, međutim, saopštio da će predložiti kandidata za premijera do kraja nedelje.

Le Penova je juče rekla da je konačna pobeda njene antiimigrantske stranke „samo odložena”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.