Makron održao govor na srpskom: “Francuska vas voli, kao što ste vi voleli nju”

1
Foto: Tanjug

Francuski predsednik Emanuel Makron obratio se građanima na Kalemegdanu i pročitao govor na srpskom jeziku, zbog čega je pozdravljen snažnim aplauzom.

Njegovo obraćanje bilo je usmereno na sećanje na zajedničku borbu dva naroda tokom Prvog svetskog rata.

On je ispred spomenika, u aluziji na poruku “Volimo Francusku, kao što je ona volela nas”, poručio i da Francuska voli Srbiju, kao što je ona nju.

“Hvala vam što ste došli u ovolikom broju. Pokazujete da poruka ispisana na ovom spomeniku: ‘Volimo Francusku kao što je ona volela nas’, živi i 100 godina kasnije. Sada je red na mene da kažem: Francuska voli vas kao što ste i vi voleli nju. Francuska vrlo dobro zna šta sve duguje srčanoj Srbiji iz Velikog rata… šta duguje vojnicima koji su dali svoje živote kako bismo mi živeli u slobodi. Zajedno smo se borili na solunskom frontu. Ono što je tragično u istoriji to nas je zauvek spojilo, tragični događaji su nas ujedinili. Tada smo ostvarili bratstvo koje se nikada ne može zaboraviti naspram haosa smrti. Francuska nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda, krv srpskih kćeri i sinova prolivenu zajedno sa našom… suze majki, jauke očeva, nepresušnu bol preživelih” rekao je između ostalog francuski predsednik.

Makron i Vučić su prethodno položili u Aleji velikana cveće na grob Milunke Savić, najodlikovanije žene za zasluge u Prvom svetskom ratu, koja je ponela i francuski Orden Legije časti.

Na Groblju oslobodilaca Beograda, oni su položili i vence na Spomenik braniocima Beograda u Prvom svetskom ratu.

1 KOMENTAR

Comments are closed.