Makron: “Lukašenko mora da ide. On ne prihvata logiku demokratije i na silu održava vlast”

4
Foto Profimedia

(Beta-AP) – Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je za francuski list Žurnal di dimanš da predsednik Belorusije Aleksandar “Lukašenko mora da ide”.

Evropska unija saopštila je u četvrtak da ne priznaje Lukašenka za predsednika Belorusije zbog velikih protesta širom zemlje koji dovode u pitanje rezultate prošlomesečnih predsedničkih izbora za koje je Lukašenko tvrdio da je ubedljivo pobedio, dok pristalice opzicije smatraju da su izbori namešteni. 

“Ono što se dešava u Belorusiji je kriza vlasti, autoritarne vlasti koja ne može da prihvati logiku demokratije i održava se na silu”, rekao je Makron u intervjuu za  “Žurnal di dimanš” uoči sutrašnje posete Litvaniji i Letoniji.

U jučerašnjem obraćanju na virtuelnom sastanku Generalne skupštinem Ujedinjenih nacija, beloruski ministar inostranih poslova upozorio je na mešanje zapadnih zemalja i nametanja sankcija zbog predsedničkih izbora u zemlji i vladinog odgovora na demonstracije.

“Vidimo pokušaje destabilizacije situacije u zemlji. Uplitanja u naše unutrašnje poslove, sankcije i druga ograničenja u Belorusiji imaće suprotan efekat i apsolutno su štetni za sve”, rekao je šef beloruske diplomatije.

Više od 12 hiljada je uhapšeno tokom demonstracija otkako je predsednik Aleksandar Lukašenko proglašen za pobednika izbora.

4 KOMENTARA

 1. Makron zamislja da je Napoleon, a da je Belorusija neka africka kolonija Francuske… sto ne sredi prvo svoje dvoriste nego 2 godine brutalno terorise demonstrante u Francuskoj, zabranjuje kretanje, batina, hapsi… sta bi bilo da je Marin Lepen pobegla u Belorusiju i tamo se proglasila za predsenika Francuske? Dobila je daleko vise glasova od beloruske opozicije.

 2. Imaginarni razgovor Lukašenka i Trampa:
  Tramp: “Čoveče, pa ti hoćeš da ostaneš na vlasti uprkos rezultatima izbora?”
  Lukašenko: “Da, kao i ti!”
  Sa Makronom je to nemoguće, jer je on nezreo u ubeđenju da opstanak na vlasti zavisi od izbornih rezultata. Stvarno podetinjio čovek.

 3. Ostatak sveta ne prihvata demokratiju u kojoj pobedjuju nepodobni piuni…. Belorusija je glasala za njega, a to sto vi radite je pokusaj promene vlasti na silu…. NE PITA SE NIKO OSIM BELORUSA
  Koliko god zapad to zeleo

Comments are closed.