Makron: “Ja ne želim da nerviram Francuze, ali zaista hoću da iznerviramo nevakcinisane. To je strategija…”

1
EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

Emanuel Makron je izazvao salve besa nakon što je rekao kako se vladina strategija vakcinacije sastoji u “nerviranja” onih koji još uvek nisu vakcinisani, čime se nastavlja otežavanje njihovog svakodnevnog života, prenosi Gardijan.

“Ne želim da iznerviram Francuze”, rekao je predsednik u intervjuu sa čitaocima Le Parizijena u utorak.

“Ali zato zaista želim da iznerviram nevakcinisane ljude. Stoga ćemo nastaviti sa ovakvim odlukama do kraja. To je strategija”, dodao je Makron.

U intervjuu za list Parizijen govoreći da su “antivakseri” dosadni i da ga ljute Makron je upotrebio francusku reč “emmerder”, koja je zapravo psovka.

Makronove izjave došle su nakon debate u Parlamentu koja se odnosila na novi zakon koji, ukoliko bi prošao, znači da će samo oni vakcinisani u celosti, ne uključujući one sa negativnim testom na koronavirus, moći da budu razmatrani za dobijanje zdravstvenih propusnica od sledećeg meseca.

Propusnica, koja je stupila na snagu u maju, jeste dokument koji je nužno posedovati kako bi se pristupilo javnim mestima na zatvorenom u Francuskoj kao što su kafići, restorani, bioskopi, muzeji, sportske hale, kao i duga putavanja vozom ili avionom.

“Najveći neprijatelji demokratije su laž i glupost”, rekao je Makron.

“Povećavamo pritisak na nevakcinisane limitirajući, koliko god je to moguće, njihov pristup društvenim aktivnosima”.

Francuska je vakcinisala skoro 90 odsto stanovništa koje je dostupno za vakcinaciju, rekao je Makron i “jedino se šacica njih i dalje opire”.

“Kako da učinimo da ta manjina nestane? To ćemo učiniti tako što ćemo ih, izvinjavam se na izrazu – dovesti do ludila”.

Predsednik, koji je izjavio kako želi da se kandiduje za drugi mandat na predsedničkim izborima koji će se održati u aprilu, ali neće javno izneti svoju odluku sve dok mu “zdravstvena situacija to ne dozvoli”, dodao je da “neće uhapsiti nevakcinisane ili ih silom naterati da se vakcinišu”.

“Mi moramo da nevakcinisama kažemo kako od 15. januara više neće biti u mogućnosti da idu u restorane, kafiće, pozorišta i bioskope”, rekao je Makron.

“Kada moja sloboda ugrožava druge, ja time postajem neodgovoran. Onaj ko je neodgovoran nije građanin”, dodao je predsednik Francuske.

Njegovi politički protivnici osudili su ovakav način izražavanja predsednika Makrona, smatrajući ga nepristojnim.

“Ne postoji zdravstvena kriza koja opravdava takve reči”, rekao je Bruno Retalju, vođa Republikanaca u Senatu.

“Makron je izjavio kako je naučio da voli Francuze, ali izgleda da on jedino voli da ih prezire”, dodao je.

Marin le Pen, lider krajnje desničarskog Nacionalnog fronta rekla je da predsednik “ne bi trebalo da govori takve stvari”, dodajući da takvo izražavanje “ne priliči nekome na njegovom položaju”, te da Makron “nevakcinisane tretira kao građane drugog reda”.

Analitičari su saglasni u tome da bi ovakve izjave Makrona mogle da dovedu do ekstremne reakcije antivaksera, ali da su one uprkos tome produkt pažljivo smišljenih političkih kalkulacija.

Ankete pokazuju da kod većine Francuza raste frustracija kada su u pitanju pandemija i povratak propusnica kao rešenje za nju. Vrlo je izvesno da oni koji su protiv ovakvih mera – neće dati svoj glas Makronu.

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime