Makron: “Imperativna potreba čuvanja bezbednosti ukrajinske centrale u Zaporožju”

0
EPA-EFE/JOHN THYS /

(Beta-AFP) – Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je od imperativnog značaja očuvanje bezbednosti nuklearnih elektrana u Ukrajini, saopštila je Jelisejska palata.

Makron je danas u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim razgovarao o situaciji u nuklearnoj elektrani u Zaporožju koja je u rukama ruskih snaga, a čiji je poslednji operativni reaktor danas isključen iz mreže.

Francuski predsednik je podsetio “na imperativnu potrebu očuvanja bezbednosti i bezbednosti nuklearnih instalacija, a to se jedino može postići povlačenjem ruskih snaga”, navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

“Makron je takođe potvrdio svoju odlučnost da se poštuje ukrajinski suverenitet nad centralom”, dodalo je francusko predsedništvo i podsetilo da je poslednji razgovor Makron-Zelenski bio 16. avgusta.

Najveća elektrana u Evropi je 25. avgusta prvi put u svojoj istoriji privremeno isključena sa ukrajinske mreže. To zabrinjava mnoge svetske lidere, strahujući da će bombardovanje, za koje se dve zaraćene strane, Ukrajina i Rusija, međusobno optužuju, izazvati veliku nuklearnu katastrofu.

Makron je tokom razgovora sa Zelenskim ponovio punu podršku Francuske Ukrajini kako bi se povratila njena najosnovnija prava, počevši od suvereniteta, bezbednosti i teritorijalnog integriteta, dodaje se u saopštenju Jelisejske palate.