Makron i Šolc u pismu Kurtiju: Za zapadni Balkan je presudna normalizacija odnosa Kosova i Srbije

0
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

(Beta) – Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc ocenili su danas u pismu kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da je puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije od suštinskog značaja za Zapadni Balkan.

“Ovim pismom se obraćamo u ključnom trenutku za bezbednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana. Uvereni smo da u svetlu ruske agresije na Ukrajinu treba da uložimo još snažnije napore da evropska perspektiva postane realnost za države Zapadnog Balkana i da se pronadju rešenja za aktuelne bilateralne i regionalne sporove”, kaže se u pismu najviših zvaničnika Francuske i Nemačke.

U pismu se Kurtiju, kako se navodi, obraćaju “kao lideru vaše zemlje”, koga pozivaju “da pokaže spremnost i maksimalnu odlučnost za donošenje teških odluka, koje vode ka napretku dijaloga Kosova i Srbije koji vodi EU”.

Ističe se i da su nedavne tenzije pokazale da su hitno potrebni konstruktivni koraci na putu napred, na praktičnom i političkom nivou.

“Stoga smo zadužili naše savetnike za spoljnu politiku i bezbednost, Jensa Plotnera i Emanuela Bonea, da direktno podrže Miroslava Lajčaka u njegovim naporima. Naš predlog je da savetnici sa Miroslavom Lajčakom dodju u zajedničku posetu Kosovu i Srbiji, kako bi se pronašle opcije, kako bi se proces brzo odvijao”, navodi se dalje u pismu.

Pismo istog sadržaja od Makrona i Šolca je danas dobio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.