Makron i Šolc razgovarali s Putinom o izvozu žita: “Rusija je spremna da pomogne”

0
EPA-EFE/ANDREY GORSHKOV / SPUTNIK

(Beta-AFP) – Rusija je “spremna” da pomogne “neometan” izvoz žitarica iz Ukrajine, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom koji su Putina pozvali na “ozbiljne i direktne pregovore” s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

“Rusija je spremna da pomogne nalaženje načina za neometan izvoz žitarica, uključujući ukrajinske žitarice iz luka na Crnom moru”, navodi se u saopštenju Kremlja.

Putin je upozorio na opasnost koju predstavljaju zapadne isporuke oružja Ukrajini i na dalju “destabilizaciju” situacije.

“Ruski predsednik je istakao opasnu prirodu nastavka velikih isporuka zapadnog oružja Ukrajini, upozoravajući na rizike dalje destabilizacije situacije i zaoštravanja humanitarne krize”, navodi se u saopštenju Kremlja posle telefonskog razgovora.

Šolc i Makron su Putina pozvali da povede “ozbiljne direktne pregovore” s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Tokom 80-minutnog telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom, Makron i Šolc su “insistirali na momentanom prekidu vatre i povlačenju ruskih trupa”.

Kako se navodi u saopštenju nemačke vlade, Makron i Šolc su “pozvali ruskog predsednika na ozbiljne direktne pregovore s ukrajinskim predsednikom i na diplomatsko rešenje sukoba”.