Francuski mediji prenose danas podatke o promeni raspoloženja predsednika Emanuela Makron (Emmanuel Macron) na samitu Evropske unije (EU) u Briselu i navode da je kritikujući zemlje koje se protive predloženom planu za ekonomsko oživljavanje Unije, u jednom trenutku „udario pesnicom o sto“.

Lideri EU okupili su se u petak na dvodnevnom samitu u cilju postizanja dogovora o ekonomskom oporavku. Međutim, u nedelju pregovori su još trajali, a takva situacija je vidno iznervirala Makrona, koji je „udario pesnicom o sto“, preneo je list „20 minuta“ (20 Minutes).

Neimenovani član francuske delegacije izjavio je da je Makron nezadovoljan stavom zemalja koje se protive planu, pre svega na takozvanu štedljivu četvorku, koju čine Holandija, Švedska, Danska i Austrija. Makron je nezadovoljan i stavom Finske koja je rezervisana prema nemačko-francuskom predlogu.

Kako su preneli izvori bliski samitu, Makron je kritikovao i ponašanje austrijskog kancelara Sebastijana Kurca (Kurz) koji je usred sastanak ustao da se javi na telefonski poziv. Dodaje se da se Kurc uvredio na Makronovu kritiku.

I druge delegacije na samitu su prenele Makronovo ponašanje, mada francuska delegacija insistira da je to sve „pomalo karikirano“.

Francuski mediji, među kojima televizija TF1 koja je imala pristup kulisama pregovora u Briselu, prenose da je prvi „fizički samit“ lidera EU samo naizgled u prijateljskoj atmosferi, jer na sastancima „sevaju varnice“.

Lideri Evropske unije u nedelju su nastavili samit u Briselu, produžen za jedan dan, pošto još nisu postigli kompromis o budžetu Unije i o fondu za oporavak od krize izazvane epidemijom koronavirusa.

Sve države se slažu da treba da pomognu, ali bogatije zemlje, među kojima su Holandija, Austrija, Švedska i Danska, traže stroge kontrole potrošnje novca.

Sastanak će biti nastavljen danas posle podne.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-444-od-16-jula/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.