„Ispraćeni s beznađem, osećanjem koje ovde prati svakodnevicu, basketaši su u Atini uspeli ono što niko drugi nije. Probudili nas, bar na jednu noć, nasmejali nas, izvadili iz opšteg jada, otvorili nam sve dugo zatvorene ventile. Uveče, 9. avgusta, mi, uvek poslednji, bili smo prvaci sveta. Hvala majstori.“

Tako je u listu „Evropljanin“, uz duplericu Aleksandra Đorđevića u plavom dresu, 13. avgusta 1998. godine opisana titula prvaka sveta koju je osvojila reprezentacija Savezne Republike Jugoslavije…

Ispraćeni sa velikim nadama i snovima o nemogućem, basketaši su u Kini uspeli da urade ono što pre toga nikada nisu. Probudili su nas iz sna koji je bio lep i vratili u svakodnevicu opšteg jada, pričvršćujući poklopac na dugo zatvorene ventile koje smo tako žarko želeli da otvorimo. U rano popodne 10. septembra, mi zauvek najbolji na svetu, shvatili smo da ovoga puta to baš i nismo.

Tako bi, opet uz duplericu Aleksandra Đorđevića, sredinom septembra 2019. godine moglo da bude opisano učešće košarkaške reprezentacije Srbije na Mundobasketu.

To prvenstvo 1998. godine bilo je košarkaški odgovor na kolumnu Aleksandra Tijanića u spomenutom „Evropljaninu“, koji je nekoliko nedelja pre takmičenja tekstom „Kraj mita o dugačkim Srbima“, nagovestio mogući neuspeh SR Jugoslavije.

Neuspeh srpskih košarkaša na Mundobasketu, povod je da se ponovo raskopča „mit o dugačkim Srbima“. A uzroka je mnogo više od pogođenih šuteva Fakunda Kampaca i Rikija Rubija.

Ceo tekst čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 19. septembra. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Mond diplomatika na srpskom jeziku

Komentar(1)

  1. Mundo
    19. septembra 2019. 20:17

    Kakav je to neuspeh biti 5. na svetu?

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.