“Majku li vam nacionalističku…”: Zoran Radmilović je seo u izlog poslastičarnice, tako da svako može da ga ugleda…

0
Foto Arhiva, (iz porodičnog albuma Zorana Radmilovića, zahvaljujući Seleni Vicković, njegovoj sestričini)

Posve su drugačije priče o njegovim političkim komentarima koje je prosipao po kafanama, sve sprdajući se na račun Tita i Partije. A posebno na račun Hrvata, na primer, usred Cavtata, tamo gde je njegov tast imao kuću. Umeo je da smišlja viceve i na račun svoje supruge, obrazlažući kako je on, kao Srbin, izložen teroru jedne Hrvatice…

Ali, znao je ozbiljno da se uzbudi kada bi ga dirala neka politička nepromišljenost aktuelne vlasti. Ana Radmilović beleži u svojoj knjizi “Kad je svet imao brkove” kako su otac i ona išli po Beogradu da prkose:

“Jednom su, početkom osamdesetih, u Beogradu bojkotovali ­šiptarske lokale. To su, zapravo, mahom, bile poslastičarnice koje su držali Goranci, ali Beograđani su mislili da su sve to Šiptari. U Bulevaru revolucije je bila jedna poslastičarnica u kojoj smo tata i ja često jeli sutlijaš i pili onu poslastičarski ledenu limunadu. Ta naša šiptarska poslastičarnica bila je tih dana sasvim prazna. Povodljivi Beograđani obilazili su je u širokom luku i nije ih bilo sramota. Zoran je jednog dana uzeo mene za ruku i poveo me u našu poslastičarnicu, kod našeg Šiptara, na naš sutlijaš.

Seli smo direktno u izlog. On se nalaktio na sto i toliko se nagao ka staklu izloga da je svaki prolaznik koji slučajno baci pogled u tom pravcu mogao da ga ugleda. Kako ga ko ugleda, Zoran mu se javljao klimanjem glave. Hteo je da nas svi vide, da ga svi prepoznaju, što mu je inače bilo prilično mrsko jer nismo mogli nikada na miru sami u grad. Uvek taksi, uvek auto, nikad na ulicu…

Kad smo se vratili kući hvalili smo se Dini kako smo im pokazali, kako smo bili kod našeg Šiptara, kako smo mahali prolaznicima, javljali se i zezali ih, i kako smo uradili pravu stvar.

Bilo je to ranih osamdesetih, mnogo se pričalo o Kosovu… Besneo je na Beograđane i njihovo bojkotovanje šiptarskih poslastičarnica.”

***

Nedeljnik u novom broju od 29. oktobra donosi i poslednju poklon knjigu iz hit edicije “Veliki glumci: četvorica veličanstvenih”.

Kompletiraj svoju kolekciju

Svi čitaoci Nedeljnika od 29. oktobra na poklon dobijaju hit knjigu o Zoranu Radmiloviću, poslednju iz poklon edicije o velikim glumcima.