“Majka se rasplakala kad sam je pozvao i rekao gde sam”: Otvoren Bulevar Baraka Obame u Los Anđelesu

0
Foto: Tanjug-AP

Koncertom i svečanošću gradske vlasti Los Anđelesa prošle nedelje preimenovale su dosadašnji Rodeo Road u Bulevar Baraka Obame, preneo je Indipendent.

Ulica dugačka pet kilometara prolazi istorijskom crnačkom gradskom četvrti i preseca Bulevar Martina Lutera Kinga, pa nastavlja “predsednički niz” koji čine ulice Džordža Vašingtona, Džona Adamsa i Tomasa Džefersona.

“Imam priliku da živim u vremenu u kojem smo odabrali svog prvog crnog predsednika”, rekao je sveštenik Rasel Tornhil iz južnog Los Anđelesa, dodavši da se i njegova devedesetdvogodišnja majka rasplakala od radosti kada ju je nazvao i rekao gde je.

Gradonačelnik Los Anđelesa Erik Garseti kazao je da je Obamin bulevar smešten u delu grada u kojem su brojne druge ulice nazvane po američkim predsednicima.

“Ovom promenom javno dokumentujemo ono što zapravo znači ostavština Baraka Obame, prvog crnog američkog predsednika, za naš narod, grad i zajednicu u južnom Los Anđelesu”, kazao je predsednik Gradskog veća Herb Veson.

Stanovnicima je zamisao o preimenovanju ulice u Obamin bulevar bila zanimljiva, ali brojni misle da je trebalo da organizatori odaberu neku važniju gradsku ulicu. Veson misli da je bivši Rodeo Road pun simbolike jer je tamo smešten sportski kompleks Rančo Sienega u kojem je Obama održao skup kada se 2007. kandidovao za predsednika.

Erl Ofari Hačinson, politički analitičar i autor koji u toj četvrti živi već 50 godina, kaže kako se nada da će promena imena dovesti do novih ulaganja u tome delu grada.

“Ovoj četvrti ne trebaju samo promene naziva ulica, nego i novi programi, inicijative, dovoljno sredstava za nova radna mesta, obrazovanje i stambene programe za većinom crne i latino stanovnike s niskim primanjima koji žive na ili blizu Bulevara Baraka Obame. U svakom slučaju ovo je uistinu najbolji način za odavanje počasti Obami”, rekao je.