do samog kraja rata.

I oprostila. I ne mrzim nikoga. Nisam zaboravila. Ko zaboravi, i nije čovjek.

Nura Bazdulj Hubijar, bosanskohercegovačka književnica i majka književnika Muharema Bazdulja, odgovorila je Majkama Srebrenice na pismo koje su uputile njenom sinu.

„Majke Srebrenice“ je pismo Bazdulju objavilo zbog gostovanja nobelovca Petera Handkea u Višegradu, gde je prisustvovao i Muharem Bazdulj.

Bazdulj je za novi Nedeljnik ekskluzivno objavio tekst o susretu sa Handkeom.

U pismu Majki Srebrenice koje je prethodno objavljeno, između ostalog ke navede da je „žalosno i duboko razočaravajuće bilo vidjeti da ste pristali učestvovati u posjeti austrijskog pisca i negatora genocida Petera Handkea Republici Srpskoj, preciznije u pratećim događajima u vezi s navedenom posjetom“.

Odgovor koji je Nura Bazdulj-Hubijar uputila preko Fejsbuka prenosimo u celosti.

“Poštovane i drage Majke Srebrenice,

Pismo koje ste uputile mome sinu Muharemu, već dobrano potrešenu dodatno me je potreslo. Rekle ste sve što je trebalo reći, a to ste učinile na human, ljudski način, istinito i objektivno, način koji i nalikuje nekome ko je pretrpio, trpi i koji će do kraja života trpjeti nezamisliv bol. I sama, nažalost, znam šta su ratne rane.

Na surov način ubijeni su moja majka i dvedesetak članova moje familije. Svjesna sam pak da nijedna bol nije usporediva sa gubitkom djeteta.

Cijeli rat sam provela u Travniku radeći i kao ljekar u bolnici i u Sanitetskom bataljonu kao pripadnik V korpusa ABiH do samog kraja rata.

I oprostila. I ne mrzim nikoga. Nisam zaboravila. Ko zaboravi, i nije čovjek.

Svaki 11. juli, crni dan u kome se desio genocide odbolujem sa Vama a jedno gostovanje na FTV u direktnom prenosu obilježavanja toga dana bukvalno sam jedva preživjela.

Neko pametniji od mene je napisao –’Vraćati zlo zlom je isto kao gasiti vatru benzinom’. Zato sam cijeli svoj život investirala u rečenicu: ‘Volite se, ljudi. Vjerujte u dobro i dobrotu’.

Ja potroših život ne znajući je li to i do koga doprlo. Vi ste prvi kojim sam odgovorila, progovorila. Porazno i zastrašujuće je koliko je u ljudima zla i mržnje.

S koliko sladostrašća su po mome sinu pljuvali oni koji su u svakom aspektu života i rada neuporedivi s njim. S njima ne želim komunicirati na bilo koji način.

Neka se sjete ‘Ko nema nijedan vlastiti grijeh neka baci prvi kamen’”, napisala je Bazdulj Hubijar.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-487-od-13-maja/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.