Maja Gojković: “Imala sam neželjenih reakcija na vakcinu, ali to je trajalo 24 sata i nije bilo ozbiljno…”

0
(BETAPHOTO/Ministarstvo kulture i informisanja/GORAN ZLATKOVIC/DS)

(Beta) – Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je rekla danas da je kultura jedna od velikih žrtava korone i da će tražiti i nadalje, kako se situacija bude poboljšavala i rastao procenat vakcinisanih, da počnu normalno da rade ustanove kulture.

“Kad kažem normalno, da imaju svoje uobičajeno radno vreme, jer svi znaju da se kultura konzumira nakon radnog vremena i uveče. Čekam da vidim brojke, poštujem struku, kada je taj procenat vakcinisanih da možemo da razmišljamo o tome”, rekla je Gojković za TV Prva.

Ona je podsetila da je tražila da glumci, umetnici, svi oni koji se bave tom delatnošću, budu u prioritetnim grupama za vakcinisanje.

“Ja sam se vakcinisala nakon njih, nisam birala, na redu je bila Fajzerova vakcina i bilo je neželjenih reakcija, moja je dužnost da otvoreno kažem sve. Izuzetno je važno da se svi vakcinišemo da bi ova pošast prestala”, navela je Gojković.

Kako je rekla, “imala je temperaturu i izuzetno je bolela ruka u koju je dobila vakcina, ali to je trajalo samo 24 sata, to su blage, normalne reakcije kao i kod drugih vakcina”.

“Radujem se drugom krugu vakcinisanja, da stavimo tačku na koronu”, ispričala je Gojković.


Ona je, govoreći o današnjoj sednici Vlade, koja se održava 100 dana od njenog formiranja, navela da je proteklo dve godine kako je istekao mandat prethodnom direktoru Narodne biblioteke Srbije.
Prema njenim rečima, danas će biti predloženo da dobije v.d. upravnika i to je “veliko ime književnosti Vladimir Pištalo, koji je odlučio da se zbog toga vrati iz Amerike”.

Na pitanje kako se čuvaju muzeji i druge institucije kulture, ona je navela da je krađa iz Muzeja Karađorđa strašan događaj, kada su uzete “neprocenjive istorijske vrednosti”.

“Pre godinu dana, niko od nas nije znao, ne znam zašto je to bilo sakriveno od javnosti, bila je velika pljačka Muzeja primenjene umetnosti. To su artefakti iz 19. i 20. veka. Nije pronađeno, pronađen je počinilac. Ne znam zašto javnost nije nikad bila upoznata sa pljačkom”, rekao je Gojković.