Do svog šesnaestog rođendana, Magnus Karlsen, šahovski velemajstor iz Norveške, bio je već toliko uspešan da su njegovi roditelji Henrik i Sigrun odlučili da osnuju malu firmu koja bi vodila računa o njegovom novcu. Henrik je tada rekao da se nada da će Magnus zaraditi dovoljno para do 25. godine da bi, ukoliko prestane da igra, mogao da bude finansijski nezavisan.

Magnus je prevazišao taj cilj. Karlsen je napunio 31 godinu poslednjeg dana novembra, tokom odbrane svetske titule u Dubaiju, u meču od 14 partija protiv Jana Nepomnijačija iz Rusije. Nagradni fond za ovaj događaj, koji će se završiti do 16. decembra, iznosi dva miliona dolara. Oko 60 odsto će pripasti pobedniku.

Ali bez obzira na to, Magnus Karlsen je u karijeri već zaradio milione.

On je uspeo da uradi ono što ni njegovi savremenici ni njegovi prethodnici – pa čak ni Gari Kasparov, koji je držao svetsku titulu od 1985. do 2000. godine – nisu uspeli: iskoristio je svoju slavu da postane jedan od najvećih impresarija današnjeg šaha. Tokom tog procesa, stekao je pravo malo bogatstvo.

Karlsen ima nekoliko privatnih sponzorskih ugovora, uključujući onaj sa Unibetom, sajtom za klađenje; Isklar, norveškom vodom za piće; i advokatskom kancelarijom Simonsen Vogt Wiig. No glavna stvar u njegovom portfoliju je Play Magnus, kompanija koju je osnovao 2013, kada je postao svetski prvak.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-print/

Isprva zamišljena kao aplikacija koja će uspeti da imitira Karlsenov stil igre i njegovu snagu u različitom uzrastu, Play Magnus se proširila, mahom kroz akvizicije, i sada je kompanija sa desetak podružnica. Tu su i onlajn sajt za igru, platforma za učenje, izdavačka grana.

Prema Andreasu Tomu, generalnom direktoru Play Magnusa, kompanija ima oko 250 zaposlenih i četiri miliona registrovanih korisnika.

Godinu dana nakon što je izašla na berzu u Oslu, Play Magnus vredi oko 115 miliona dolara. To je jedina šahovska kompanija koja je na berzi u čitavom svetu.

Procenjuje se da je Karlsenov lični ulog u kompaniji skoro devet miliona.

Premda se ne bavi svakodnevnim poslovanjem, ima uticaj na strategiju kompanije. A u bordu direktora je njegov otac.

„Imamo veoma dobru komunikaciju sa menadžerima u kompaniji“, kaže Henrik Karlsen. „Često smo u kontaktu. Žele da Magnus bude upućen u sve važne odluke. To je simbioza.“

I Andreas Tom se slaže.

„Ono što je Magnusu važno je da igra postane prijemčivija poklonicima širom sveta“, kaže on. „Ideje koje on zastupa su definitivno kičma onoga u šta ova kompanija veruje.“

Karlsenove ideje su imale uticaj i na strategiju akvizicija.

https://www.nstore.rs/product/crni-petak-digitalno/

„Kada smo imali samo aplikaciju, on je pričao o tome da nam treba deo za igru“, kaže Henrik Karlsen. Zato je insistirao na udruživanju sa sajtom Chess24, jednim od najpopularnijih na internetu.

Prošle godine, kada je pandemija zaustavila sve turnire, ali i svetsko prvenstvo, kompanija je odlučila da napravi sopstveno takmičenje. I opet je Karlsen bio tu kao savetnik.

„Dugo smo radili sa njim na tome“, kaže Tom. „Pitali smo se šta bi mogao da bude zanimljiv koncept koji bi privukao igrače. Šta bi bio pravi format?“

Play Magnus je organizovao seriju od deset uglavnom onlajn turnira, sa nagradnim fondom od 1,6 miliona dolara. Učestvovala su i 44 najbolja igrača sveta, uključujući Karlsena.

To je značilo da će i sponzori doći. Među njima je bila kompanija za medijsku inteligenciju Meltwater, po kojoj je turnir dobio ime; FTX, berza kriptovaluta; kao i Mastercard. Julius Baer, švajcarska banka, postala je glavni sponzor drugog turnira, takozvanog turnira izazivača.

Finale Meltwater tura bilo je u oktobru, u jednom studiju u Oslu koji je sagradio Play Magnus.

Nije možda preveliko iznenađenje što je Magnus pobedio. Pokupio je najveći deo nagradnog kolača – malo više od 315.000 dolara. Vesli So, Amerikanac, bio je drugi i osvojio 214.000 dolara.

https://www.youtube.com/watch?v=0TohtBri25g

To znači da je turnir koji je napravila Karlsenova kompanija na kraju bio isplativ i za Karlsona. Andreas Tom kaže da ne vidi ništa sporno u tome.

„Činjenica da je Magnus stajao iza turnira, da je igrao, da ga je shvatao ozbiljno, da se takmičio, značila je i da će drugi top-igrači biti tu i da će kompanija imati koristi“, kaže on.

Play Magnus je već najavio novi šampionski tur, sa devet turnira, koji će početi 1. februara. U planu je regionalno takmičenje po Indiji.

„S vremenom bismo voleli da naš Champion Chess Tour postane ono što je PGA za golf ili Formula 1 za trke“, kaže Tom.

Henrik Karlsen, koji je bio uz sina tokom čitave njegove karijere – malo podrška, malo čovek od poverenja – kaže da je to što je zaštitno lice Play Magnusa samo nabacilo dodatni pritisak na Magnusa. Ali dodaje i da je Magnus uvek umeo da razdvoji svoje komercijalne i takmičarske interese.

„Apsurdno je i pomisliti da se on bavi novcem kada igra neki turnir ili za titulu svetskog prvaka“, dodaje on.

Njegov sin bio je favorit da zadrži svetsku krunu. Ali čak i ako to ne učini, njegov biznis će ostati netaknut.

„Mislim da je Magnus, zahvaljujući svojim igrama tokom vremena, došao do statusa u šahovskom svetu koji znači da će zauvek biti i ostati legenda.“

Ovaj tekst objavljen je u novom broju Njujork tajmsa na srpskom, koji se dobija na poklon uz svaki primerak aktuelnog Nedeljnika

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Komentar(1)

  1. Milan
    11. децембар 2021. 12:07

    Bilo bi posteno da se zabrane bilo kakvi ugovori i saradnja izmedju sportista i kladionica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.